Епархийските центрове за защита на майчинството в Русия спомагат за намаляване броя на абортите


Източник: Интерфакс

Ръководителят на православния медико-просветителски център "Живот" в Москва отец Максим Обухов отбеляза високата ефективност на работата на църковните и обществени организации, които оказват помощ на бременните жени и майките и дават социални гаранции на техните деца. "В резултат на дейността на многобройните центрове за защита на майчинството, които подкрепят бъдещите майки, броят на абортите в някои региони намаля с повече от 10%", заяви той в понеделник на пресконференция по демографските проблеми в Москва.

Заедно с това той подчерта, че в Русия "трябва да се организира кампания, която да пропагандира за повишаване на престижността на осиновяването, така че за всяко изоставено дете да чака опашка от десет осиновители – руски граждани, и у нас да не останат детски домове, както е в Италия".

Отец Максим оцени като недопустима ситуацията, при която руските деца-сираци отиват в чужбина, докато "почти една четвърт от семейните двойки в страната нямат деца и могат да ги осиновят".

Според него демографските проблеми на Русия не могат да се решат само с икономически мерки. "Брачното поведение на хората се определя до голяма степен от традициите и възгледите на хората за семейството", каза той.

През миналата седмица руският президент Владимир Путин обяви амбициозна програма за подкрепа на майчинството и повишаване на раждаемостта в Русия. Според нея всяка майка ще получава при раждане на дете банков влог от 250 хиляди рубли (около 10 хиляди долара), който ще може да се използва само за определени цели – такива като образование на детето, покупка на жилище и т. н.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...