Епархийско събрание на Корсунския диоцез се проведе в Париж



Източник:
EOREO

Събранието на Корсунска епархия се проведе на 1 и 2 ноември 2007 година в Париж под председателството на митрополит Инокентий. В него взеха участие над сто клирици и миряни, представляващи почти всички 76 енории и общности на Московска патриаршия в Италия, Испания, Португалия и Швейцария. Това е първа инициатива от подобен род. Заседанията на събранието се проведоха на руски, френски, италиански и испански.

Събранието започна с отслужването на Божествена литургия в катедралната църква „Свети Три светители” в Париж. След това работата беше разпределена в три сесии. Първата беше белязана от речта на митрополит Инокентий, който представи състоянието на диоцеза, перспективите за развитието му, актуалните проблеми и дейността му.

Втората сесия включваше изказванията на йеромонах Нестор Сиротенко, председател на катедралната църква, по пастирски и канонични въпроси; на йеромонах Александър Синяков, епархийски секретар, отговарящ за връзките с Църквите, медиите и обществото – за комуникационните връзки на диоцеза; на йеромонах Амвросий Касинаско, председател на православната енория в Торино – за социалните дейности; и накрая, на протойерей Николай Макар, председател на православната енория в Милано – за катихизацията и религиозното образование. Докладите бяха съпътствани от дълги дебати. Почти всички участници се включиха в дискусиите.

На третата сесия архиерейските наместници и представители от различни страни изложиха състоянието на Православието по различните места. Протойерей Антоний Лоти, наместник на руските православни енории в Италия, представи положението в своето наместничество. Архимандрит Макарий Розело, наместник на енориите в Испания, разказа как се е разпространило руското православие в Иберийския полуостров. Архимандрит Мартин де Кафлиш, игумен на манастира Домпиер, представи положението на Руската църква в Швейцария. Игумен Ефрем Мезиани, председател на църквата на Руския дом в Сент Женевиев де Боа, изложи виждането си за трудностите, пред които е изправена Руската църква във Франция днес. Накрая, йеромонах Арсений Соколов, председател на православната енория в Лисабон, представи състоянието на руското православие в Португалия.

В края на събранието бяха приети две послания. Едното бе отправено до патриарха на Москава и на цяла Русия Алексий ІІ, другото до вярващите от Корсунска епархия.

Събранието пристъпи също така към избора на членове на епархийския съвет, съгласно Устава на Руската православна църква. Председател на съвета по право е архиепископ Инокентий. Йеромонах Александър Синяков бе избран за секретар на епархийския съвет. Съветът включва, освен архиепископа, дванадесет члена, от които шест свещеници и шест миряни.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...