Епархия с грижа за културното наследство


ekathimerini.com

Сред участниците в неотдавнашна конференция, посветена на националния зонален план на Гърция, проведена в Солун, беше и малка група монаси, които търсеха “повече знания”, които да им помогнат в работата, включваща през последните няколко години реставрацията на част от историческия център на гр. Гумениса, северна Гърция.

Епархията на Гумениса, Аксиуполи и Поликастро, известна със своята грижа за опазването на културното и природното наследство, от 1994 г. реставрира църкви и други сгради в центъра на града. Тя е една от малкото епархии на Еладската православна църква, които имат собствен технически отдел с екип, включващ строителни инженери, машинен инженер, както и дипломирани архитекти, юристи, филолози и медици, сред своите клирици.

Техническият отдел съдейства за изготвянето на проектите за реставрацията на всички исторически храмове в 45-те енории с общо население от 50 000 души. Той се стреми да играе роля и в програмата за интегрирана интервенция за региона.

“Ние работим с всички други организации без да се намесваме в техните правомощия. Нашето присъствие е осезаемо, но без да се опитваме да се месим на държавните служби”, казва епископът на Гумениса Димитриос. Той и неговите събратя вярват, че религиозният туризъм – около 80 000 души посещават манастира “Агиос Рафаил” всяка година – може да допринесе за популяризирането на културния и архитектурния облик на областта и да задържи младите хора в региона.

Три години бяха необходими за завършването на реконструкцията и реставрацията на величествения храм “Успение Богородично” (на снимката) в Гумениса. Епархията ръководи работата по реставрацията и консервацията на 14 църкви и параклиси, девет духовни центъра и два манастира в сътрудничество с девет (национални и регионални) финансиращи организации.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...