Епископална община приема Православието


Източник: Serbianna

Нова православна енория се създава в северната част на Оклахома Сити, САЩ.

Марк Уолъс, бивш свещеник от Харизматичната епископална църква, води бившето си паство към Православието. Уолъс и много членове на неговата харизматична епископална църква “Света Троица” посещават учебни часове и присъстват на богослуженията в антиохийския православен храм “Св. Илия”, Оклахома Сити.

“За мен няма съмнение, че Православието има нещо, което да предложи на американския живот. То е най-добре пазената тайна”, казва той.

Уолъс обяснява, че пътуването му към православното християнство започнало миналата година, когато имал тревоги с Международната общност на Харизматичната епископална църква, деноминация, създадена през 1992 г., която има близо 1000 църкви в 20 държави.

Уолъс, който е възпитаник на християнския университет “Оръл Робъртс”, Оклахома, казва, че е създал общината “Света Троица” през 1996 г. като харизматична епископална църква. Той казва, че имал несъгласия с епископа на деноминацията по въпроси на вярата.

53-годишният Уолъс разказва, че през декември 2006 г. се свързал с предстоятеля на антиохийския храм “Св. Илия”, отец Константин Насър, когато започнал да проучва възможностите общината му да стане част от православната християнска общност.

Отец Насър, 62-годишен, казва, че е щастлив да помогне на Уолъс и паството му да научат повече за Православието. Той обаче не е изненадан от интереса на Уолъс.

“След възхода и провала на телевизионната евангелизация, след всичкия либерализъм в някои деноминации християните са разтърсени.”

“Хората търсят постоянство, търсят традиция, търсят тайнствата. Чрез интернет те открили Майката-Църква и по много причини решават да се завърнат към древната вяра.”

Уолъс казва, че бил привлечен към Православната църква поради нейната устойчивост по отношение на учението, литургията и църковното управление.

“Моето убеждение е, че Православната църква е църквата, основана от Иисус Христос. Тук не се опитват да откриват наново колелото, както аз правех в бившата ми църква. Там непрекъснато се променяхме”, казва той.

Първоначално Уолъс свикал събрание, на което да се обсъдят неговите намерения да станат част от православна верова общност. Някои членове на паството на църквата “Света Троица” посрещнали идеята му с известен здравословен скептицизъм, което той очаквал. В крайна сметка 52-ма от 65-та членове решили да последват Уолъс по пътя към православното християнство. Те започнали да посещават учебни часове в църквата “Св. Илия”, за да научат за свещеното предание и тайнствата на Православната църква.

Последната служба на паството под юрисдикцията на Харизматичната епископална църква била в края на март.

Отец Насър присъствал на тази служба и казва, че бил трогнат, когато Уолъс свалил одеждите си на свещеник от Харизматичната епископална църква като знак, че вече не е свещеник.

Отец Насър казва, че Уолъс е мирянин в Православната църква, но той продължава да бъде пастир или водач на своята община. Уолъс се е записал в курс по богословие по образователна програма на Северноамериканския архидиоцез на Антиохийската православна църква и се надява да бъде ръкоположен за дякон и свещеник в Православната църква. Отец Насър казва, че пътят на Уолъс до ръкоположението за клирик ще отнеме по-малко от обикновено, защото той вече има семинарско образование.

Отец Насър се надява да види паството, което ще се нарече православна църква “Св. ап. Андрей”, утвърдено в Православната църква до Коледа. Уолъс казва, че бивши членове на общината “Света Троица” участват в утринното богослужение на храма “Св. Илия”. След като бъдат миропомазани, те ще могат да приемат свето причастие в Православната църква.

“Това ще бъде подарък за Коледа”, казва отец Насър.

Уолъс казва, че е намерил това, което мнозина търсят.

“Един от най-големите проблеми с които се сблъскваме е липсата на корени у християните. Те напускат една църква и отиват в друга. Продължават да търсят нещо и аз мисля, че те търсят своите духовни корени”, казва той.

“Във всичко, което опитват те, има по нещо добро, но аз бих казал, че Православната църква дава пълен израз на християнската вяра.”

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...