Епископ Артемий: Да купим руско оръжие и да извикаме руски доброволци



Сърбия трябва да мобилизира въоръжените си сили, да обяви Косово за окупирана територия и да купи от Русия оръжие, за да го освободи – заявява епископ Артемий Рашко-Призренски в интервю за днешния брой на сръбския вестник Глас Явности.

Епископ Артемий призовава сърбите от Косово и Метохия да останат по домовете си, докато могат, като не изключва вероятността те да бъдат прогонени от „терористичните власти” в Косово. „Най-лошото, което може да се случи, е сърбите да напуснат Косово и Метохия, защото това би означавало да загубим областта си”. Същевременно владиката оценява, че обявяването на независимост на Косово е временно, окупационно решение и че като такова трябва да се разглежда.

Владиката заявява също, че е срамна за един войник позицията на началника на Генералния щаб на Сръбската армия генерал Здравко Понош, че Косово не може да се защити с войска. „Това е ясен сигнал за света, че Косово и Метохия няма да бъдат отбранявани” – изтъква рашко-призренският епископ.

На въпроса дали неотдавнашното му изявление, че Сърбия трябва да купи най-съвършена военна техника от Русия и други страни, да призове за установяване на военно присъствие в Косово и събиране на доброволци, не е твърде силно за един владика, епископът отговаря, че сърбите действително имат нужда от въоръжаване, но това е трябвало да стане преди обявяването на независимост, а не след това. Владиката смята също, че никой в Църквата не е против така изразеното негово становище, но определя като „анемична” позицията на СПЦ, която в последните дни излезе само с едно съобщение за случващото се. Все пак, епископ Артемий отдава това на влошеното здравословно състояние на патриарх Павле, но заявява, че Църквата трябва „да настъпва много по-решително”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...