Епископ Артемий: “Отрезви се, Европа!”


Източник: OrthodoxyToday.org

В очакване на предложението, което Марти Ахтисаари ще представи в хода на разговорите за бъдещия статут на Косово и Метохия, Негово Преосвещенство Рашко-Призренския и Косовско-Метохийския епископ Артемий изпрати писмо до институциите на Европейския съюз и до посолствата на европейските страни в Белград. Към писмото е приложена карта на Европа.

В това писмо Негово Преосвещенство епископ Артемий предупреждава европейските страни за опасността, която заплашва Европа в случай, че бъде наложена независимост на Косово и Метохия, и за последиците, които това решение може да има за бъдещето на Европа.

Манастир Грачаница
16.01.2007г.

Отрезви се, Европа!

Който копае яма, сам ще падне в нея,
и който събаря ограда, змия ще го ухапе.
(Еклисиаст 10:8)

Уважаеми дами и господа,

В продължение на повече от 15 години Европа охотно подпомагаше разпокъсването и разпадането на някои европейски държави, така наречените “комунистически творения” (напр. СССР, СФРЮ), и всичко това в името на “правото на хората на самоопределение”. Европа желае да постави грандиозния финал на този процес в Сърбия, като се опитва да отдели Косово и да го превърне в още една албанска държава на Балканите.

Ние само искаме да ви напомним, дами и господа от Европа, че постигането на това няма да отбележи края на процеса на сепаратизъм, а по-скоро началото на разпада на самата Европа. Погледнете внимателно приложената карта на Европа. Направете свои собствени пресмятания за това колко на брой вероятни бъдещи държави могат да бъдат създадени в Европа. Вашите усилия да улесните процеса на отделяне на Косово от Сърбия като помагате на отцепниците и проповедниците на джихад, косовските албанци, които докараха толкова злини и терор пред собствените ви очи на християните в Косово и Метохия през последните седем години, ще имат ефекта на доминото в Европа и само ще убедят много други недоволни с подобни претенции, че терорът може да бъде използван за постигането на политически цели и дори може да помогне за създаването на техни собствени миниатюрни държави. Както вие добре знаете, нито едно отцепване, промяна на граница или отделяне на територия не е било постигано някога без проливането на кръв, дори и да е било ограничено до местни сблъсъци. Готова ли е Европа за нови жертви в собствения си дом?

Затова нашето послание е: Ако вие успеете да отделите насилствено Косово от Сърбия, една суверенна и демократична европейска страна, започнете да мислите как ще изглежда Европа след десет години от тук нататък.

Пожелавам ви мъдрост във вашите усилия да осъществите едно по-добро бъдеще за всички нас.

Със сърдечен поздрав,

Рашко-Призренски и Косовско-Метохийски епископ,
Артемий

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...