Епископ Василий (Осбърн) е временно запретен в свещенослужение


Източник: Патриархия.Ру

На заседанието си от 19 юли 2006 г. Светият Синод на РПЦ разгледа отчета на комисията за разследване на ситуацията в Сурожката епархия и реши "епископ Василий (Осбърн) да бъде временно запретен в свещенослужение, докато не се разкае или делото му не бъде решено от архиерейски съд".

На 9 май с указ на патриарх Алексий беше образувана комисия за разследване на ситуацията в Сурожката епархия. Епископ Василий беше поканен да даде лично обяснение за действията си пред Синода на РПЦ, но не се яви. Синодалните архиереи изразиха своето съжаление за това и отбелязаха, че "за да има окончателно съждение за дейността на епископ Василий, трябва да се чуе и неговото собствено свидетелство". За тази цел те решиха да извикат повторно епископ Василий на следващото заседание на Светия Синод.

Признавайки, че действията на епископ Василий са в принципно противоречие с неговите предишни изявления, че е верен на Руската православна църква, Светият Синод прие специална декларация във връзка с неканоничното приемане на бившия управляващ Сурожката епархиея в юрисдикцията на Константинополската патриаршия и реши да изпрати този документ на Предстоятелите на Поместните православни Църкви.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...