Епископ Иларион Алфеев: Няма да има компромиси в православно-католическия диалог



Източник: Интерфакс

В навечерието на поредната среща на смесената православно-католическа богословска комисия в Италия представителят на Руската православна църква в европейските международни организации епископ Виенски и Австрийски Иларион даде интервю на руския портал "Интерфакс-Религия".

Кога и къде ще се състои следващият етап на православно-католическия диалог? Какви въпроси ще бъдат разгледани този път?

Ще се срещнем през октомври 2007 г. в италианския град Равена. По време на заседанието ще бъде завършено обсъждането на документа за епископата и съборността в Църквата.

Първоначално той бе подготовен на заседанието на комисията в Москва през 1990 г. След това комисията го сложи настрана и в течение на десет години се занимаваше с темата за унията. Последва шестгодишно прекъсване. Най-после през септември 2006 г. в Белград комисията се върна към този текст.

На заседанието в Белград се появиха съществени разминавания между участниците по една от точките на документа (в текста се твърди, че православността на дадена Поместна православна църква се определя от това дали тя е в общение с Константинопол – бел. прев.). Но през март тази година имаше заседание на редакционния комитет на комисията, в който влизат трима представители на православната страна (Диоклийският митрополит Калист, аз и представителят на Румънската църква дякон Йоан Ика), а също и трима католици. Успяхме да променим това място така, че то да задоволява и двете страни. Ако нашата подобрена версия бъде приета от пленарната комисия, белградският инцидент може да се смята за изчерпан. Макар да не се съмнявам, че ни очакват множество нови трудности.

С какво Руската православна църква смята да отиде на тези преговори? Каква главна идея, основна теза тя ще защитава в този диалог?

Ние разглеждаме гореспоменатия текст като подготовителен за обсъждането на темата за първенството във Вселенската Църква. В заключителните точки на документа тази тема вече пряко се засяга, а в следващите след Равена заседания на комисията на темата за примата ще бъде посветен отделен документ. Нашата основна теза е: първенство в Църквата трябва да има, но на ниво Вселенска Църква това не може да бъде първенство по власт, а само първенство по чест.

Доколко Руската православна църква е готова да обсъжда въпроса за примата на папата? Какво становище смята да брани в тази дискусия и какви теологични компромиси е готова да приеме? Според Вас този въпрос може ли изобщо да получи одобрението на православната страна?

Никакви компромиси тук не може да има. И целта на богословския диалог изобщо не е стигането до компромис. За нас целта на този диалог е да се изясни какво е било изначалното становище на Църквата за първенството на Римския епископ. Именно от това трябва да се тръгне – от това какво място е заемал епископът на Рим в древната, неразделена Църква.

Исторически приматът на Римския епископ в християнската Църква е бил, както смятаме ние, първенство по чест, а не по власт. Тоест юрисдикцията на папата никога не се е разпространявала върху всички Църкви. През второто хилядолетие папата е станал де факто "патриарх на Запада" (той запазваше тази титла и де юре до неотдавна), докато на Изток начело на Църквата са били четиримата патриарси на поместните Православни църкви – Константинополският, Александрийският, Антиохийският и Йерусалимският.

След разрива с Рим в семейството на Православните църкви първенството по чест някак автоматично е минало към Константинопол, въпреки че всички древни канони дават на Константинополския епископ второ място след Римския. В нито един канон не става дума за първенството на Константинопол. Въпреки че това първенство е станало факт, ние го приемаме само като първенство по чест, макар самият Константинопол понякога да е склонен да го тълкува разширително. Смятам, че по тези въпроси ще възникнат най-големите трудности.

Възнамерява ли Московската патриаршия да състави някакъв специален завършен богословски документ, който да изразява позицията на Руската църква по темата на дискусията и впоследствие да бъде достъпен?

Светейшият Патриарх и Светият Синод дадоха поръчение на богословската комисия да състави документ, който да отразява официалната гледна точка на Московската патриаршия по въпроса за първенството във Вселенската Църква изобщо и за първенството на Римския и Константинополския епископи в частност. Появата на един такъв документ ще бъде важен жалон за осмислянето на този сериозен еклисиологичен вопрос и ще ми помогне и на мен като представител на нашата Църква в смесената комисия да защитавам нашата гледна точка.

(Със съкращения)                                                                                                         Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...