Епископ Калистос Диоклийски възведен в митрополитски сан



Източник:
Orthodoxie

Комюнике на Светия Синод на Константинополската вселенска патриаршия съобщава, че епископ Калистос (Уеър) е възведен в Диоклийски митрополит:

„Новият състав на Светия Синод на Константинополската вселенска патриаршия се е събрал на първото си заседание под председателството на вселенския патриарх Вартоломей от 28 до 30 март тази година. Най-напред са разменили речи вселенският патриарх и първият митрополит на синода, Августин Германски. В последния ден на срещата, Негово преосвещенство епископ Калистос Диоклийски (Уеър), университетски преподавател и нов председател на смесения диалог между православни и англикани, е възведен единодушно в митрополит на Диоклея.

Роден през 1934 година, от англикански произход, монах от братството на манастира „Свети Йоан” на остров Патмос, викарен епископ на гръко-православния диоцез на Великобритания, преподавател по богословие в Оксфордския университет, Калистос Уеър е и автор на множество класически съчинения на православната литература, сред които „Православната църква”, „Православният път” и др. Утвърден в Преданието на Църквата и същевременно отворен към света и съвремието, той е истински посредник между християнския Изток и Запад”.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...