Есенна сесия на Синода на Антиохийска патриаршия



Източници:
Orthodoxie, Tebayn

От 8 до 11 октомври в манастира „Мар Елиас Шуая” в Ливан се състоя есенната сесия на Светия Синод на Антиохийска патриаршия. На заседанието, водено от патриарх Игнатий ІV, участваха архиереи от района и диаспората. Антиохийската църква има множество диоцези най-вече в Северна и Латинска Америка.

Синодът обсъди с голяма загриженост изселването на християните от района, и по-специално на младите, оценявайки проблема като заплаха и „изтичане на кръв”. Архиереите апелираха отговорните фактори в страната да обърнат сериозно внимание на причините за това явление – икономическата и политическата несигурност, преди да стане твърде късно.

Светият Синод подготви също текста на дълго писмо – обръщение до ливанските граждани, в което изказва подкрепата си в настоящите трудни мигове, които страната преживява, и призовава народа да остане единен в разнообразието си и да запази Ливан от разпадане и загуба на независимостта.

Друг въпрос, разискван по време на синодалната сесия, беше провеждането на вероучение в епархиите, необходимостта от постоянство и повече усилия за постигане на утвърдените от Синода цели. Бяха изслушани и докладите на задграничните митрополити: Антоний Мексикански, Силуан Аржентински и Сергий Чилийски за положението в техните епархии.

В заключение Светият Синод отправи приветствие към съгражданите си мюсюлмани по случай края на рамадана.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...