ЕС отказа създаването на общоевропейски орган за диалог с религиите



На 12 юли 2005 г. председателят на Европейската комисия Мануел Барозо се срещна с 15 религиозни водачи от Европа, представляващи християнството, юдейството и исляма. Православната църква беше представена от митрополит Емануил (Адамакис) от Франция, представляващ Константинополската патриаршия в Европейския съюз, епископът на Виена и цяла Австрия Иларион (Алфеев), представляващ Руската православна църква в европейските институции и епископът на Ахая Атанасиос (Хатцопулос), директор на Представителството на Гръцката църква в ЕС.

По време на срещата епископ Иларион представи идеята на Руската църква за създаване на общоевропейска платформа за диалог между институциите на ЕС и религиите, позовавайки се на раздела в Договора за европейска конституция, в който се говори за "открит, прозрачен и редовен диалог с църквите".

В отговор на доклада на епископа, Барозо заяви, че "не се предвижда официална структура за диалог с религиозните организации" и изрази интереса на Комисията към продължаването на редовните неформални консултации с религиозните водачи. Срещата завърши с приемането на общо изявление, прочетено от Барозо в залата за прес-конференции на Европейската комисия (на снимката).

По информация на Orthodoxeurope.org

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...