ЕС призовава Турция да възстанови православна семинария



Източник: Правда.Ру

Членът на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг, водач на парламентарната група на Европейската християн-демократическа партия, призова Турция да позволи възстановяването на Богословското училище в Халки, затворено през 1971 г.

Това стана при откриването на конференция, организирана от неговата парламентарна група и Вселенската патриаршия.

Затварянето на семинарията на о. Халки близо до Истанбул е било следствие на законодателство, което е поставило религиозното образование под държавен контрол. Многократно досега турското правителство е изразявало подкрепа за отварянето на семинарията, но, според Вселенския Патриарх Вартоломей, не е бил постигнат никакъв реален резултат.

В последвалите изказвания на конференцията въпросът за отварянето на семинарията е бил поставен в контекста на започналите този месец преговори с Турция за членство в Европейския съюз и на свързаните с него необходими демократични реформи, включително за защита на правата на религиозните и етническите малцинства.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...