Жалба на Вселенската патриаршия срещу Турция в Европейския съд за правата на човека



Източници: SOP, REOR-Strasbourg

На 2 октомври, за втори път в рамките на десет месеца, Европейският съд за правата на човека в Страсбург ще се произнесе по жалба на Вселенската патриаршия срещу турската държава. Предишния път, през януари 2007 година, Европейският съд осъди Турция да върне сградите на Националното гимназиално училище, най-голямата средна образователна институция на гръцкото малцинство в Истанбул, наброяващо днес около 2-3 хиляди души. Сега спорът се води за гръцкото сиропиталище в Буюк Ада (гръцки – Принкипо), най-големия от Принцовите острови.

Въпросният имот се намира на един хълм и е една от най-големите дървени постройки в Европа. Състоянието му днес е плачевно. На няколко пъти от 2005 година насам Патриаршията търси правата си върху сградата. Развитието на делото по този спор може да придобие характера на юридически прецедент: ако решението бъде произнесено в полза на патриаршията, турските власти ще бъдат принудени да я признаят за юридическо лице. Понастоящем Турция не признава това право на Вселенската патриаршия.

Сиропиталището в Буюк Ада и Националното гимназиално училище, заедно със Семинарията в Халки, са емблемите на борбата на Вселенската патриаршия за възвръщането на правата над имотите на гръцката общност в Истанбул, наброявала стотина хиляди души през двадесетте години на миналия век. Сред недвижимата й собственост са 95 църкви, 20 училища и една болница. Въпреки клаузите на Лозанския договор от 1923 година, признаващи правата й на малцинство, гръцката общност е под постоянен натиск от страна на турските власти, които най-напред закриха нейните образователни, милосърдни и социални институции, а след това конфискуваха сградите под претекст, че са празни. Разграбването се засили след кризата в Кипър през 1974 година, когато Турция реши да конфискува всички имоти, придобити след 1936 година.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...