Жена арестувана заради шофиране в Мека


Полицията на Мека арестува жена за нарушаване на саудитския закон, който забранява на жените да шофират, съобщава "Интерфакс", позовавайки се на СNN. Жена на възраст около 20 години (националността и името й не се съобщават) се опитала да се скрие, когато забелязала, че местните полицаи искат да я задържат. При това тя се сблъскала с друга кола, която получила незначителни повреди.

Нарушителката била предадена на служителите на следствения комитет на прокуратурата на Саудитска Арабия.

Шофирането е забранено за жените в по-голямата част от страната с изключение на селската местност. През последните няколко години този въпрос стана един от най-обсъжданите в Саудитска Арабия. Въпреки че борците за правата на жените провеждат открита кампания за отмяна на забраната за шофиране, по-голямата част от високопоставените чиновници заемат по-сдържана позиция. Според тях забраната ще падне само тогава, когато самите саудитци почувстват, че времето е дошло.

През 2008 г. повече от 125 жени подписаха обръщение към министъра на вътрешните работи на страната Наиф ибн Абдел Азиз ал-Саид с молба да се отмени забраната за шофиране.

Пак наскоро в страната 75-годишна жена беше осъдена на 40 удара с камшик и четири месеца затвор за това, че е общувала с млади мъже, които не са нейни близки роднини, посочва Газета.ru, цитирана от "Блиц". Младите мъже също са осъдени на телесни наказания и затвор.

Възрастната жена е родена в Сирия и е била омъжена за саудитец. Един от младите мъже, привлечени по делото, е племенник на покойния й съпруг. През април тя го помолила да й донесе пет хляба, което той направил заедно със свой приятел. Религиозната полиция ги задържала веднага, след като те предали хляба на жената.

В мюсюлманска Саудитска Арабия на жените е разрешено да общуват само с най-близките им роднини.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...