Завърши международният богословски симпозиум в Пожаревац



Източник: Инфослужба на СПЦ

С благословия на Негово преосвещенство браничевския епископ Игнатий, от 26 до 30 май в Пожаревац, Сърбия, се състоя Международен богословски симпозиум на тема: „Фьодор М. Достоевски – съвременният свят и ролята на Православната църква в него”.

В събота, 27 май, лекция за Достоевски изнесе Негово преосвещенство епископ Атанасий Задхълмски и Херцеговински. Преосвещеният владика говори за свободата, любовта и принудата. Той изтъкна пример от творчеството на Ф. М. Достоевски – че човек не може да бъде щастлив дори и в кристален дворец, ако не е свободен. Преосвещеният владика цитира най-вече разказа „Кротката”. След това професор Владимир Меденица в своето изложение изтъкна, че Достоевски е писател, на когото много е повлияло християнството, така че не са прави някои съвременни руски философи, които отричат това. Достоевски е търсил истинския човек и се е борил срещу маската. Той е бил против „манекенките”, на които се е кланял елинският свят и на които се кланя съвременното общество. Достоевски е копнеел за изворната красота.

В неделя, 28 май, на светата архиерейска литургия, водена от Високопреосвещения пергамски митрополит Йоан (Зизиулас), при съслужение на петима епископи и тридесет свещеника, бе ръкоположен за свещеник дякон Димитриос Касапис, по произход грък, но който от шестнадесет години служи в Сърбия. По този повод митрополит Йоан произнесе беседа за свещеническата служба и любовта на свещеника към своя епископ. Митрополитът посъветва новоръкоположения йерей да има любов към своя епископ, паството, грешниците и онези, които никой не обича. Накрая той изтъкна, че трябва да съществува мост между двата братски православни народа, сръбския и гръцкия.

В понеделник, 29 май, в предобедната сесия, председателствана от Негово блаженство Йован, архиепископ Охридски и митрополит Скопски, участваха отец Стаматис Склирис и високопреосвещеният пергамски митрополит Йоан. Модератор и преводач на лекцията на отец Стаматис Склирис бе отец Владан Перишич, декан на Православния богословски факултет на Университета в Белград. Отец Стаматис разгледа по оригинален начин иконографията в творчеството на Достоевски, обрисувал страстни и злобни образи, но също така и утвърдени, вярващи във Възкресението. Образите на иконите са същества от плът и кръв, но са също така и същества, които нямат отношение към тлението и разпада, а образите у Достоевски са онези, които се възнасят към Небесното царство, към Рая. Борбата им се води на ниво смърт-живот. След това, лекция изнесе Негово високопреосвещенство митрополит Йоан Пергамски, на която модератор беше Негово блаженство архиепископ Йован. Митрополит Йоан разгледа проблема за етиката и онтологията в делата на Достоевски, усетил трагедията на живота, и на злото, смесено с доброто. Пуританската етика е плитка и смешна в сравнение с образите на Достоевски. В края на лекцията митрополит Йоан изрази съжаление, че Църквата се обръща повече към методите на Великия инквизитор, отколкото към Истината и Любовта, които търси Достоевски.

В следобедната сесия Негово преосвещенство браническият епископ Игнатий, домакинът на това международно научно събрание, говори за нихилизма и съвременната цивилизация. Достоевски е вселенски учител и не е нихилист, и не са точни твърденията на някои учени, че Ницше е наследил нихилизма от него. Говорейки за свободата, владика Игнатий изтъкна самоубийството на Кирилов като пример за абсолютната свобода. Алтернативата на нихилизма е християнството и антропологическият максимализъм. Достоевски е пророк; той не е описвал светата евхаристия и не си е служил с богословски речник в техническия смисъл, но е говорил за личността и свободата, а акцентът в творчеството му е било Възкресението. И накрая, неговият Христос е руски, но същевременно и универсален.

След научното събрание очакваме, в рамките на списанието на Браничевската епархия „Саборност”, да бъдат отпечатани всички реферати от този много важен международен симпозиум.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...