Завърши четвъртата Световна среща на религиозните лидери


На 17 юни в Рим завърши четвъртата Световна среща на религиозните лидери, който се състоя в навечерието на срещата на "Г-8". Работата на форума се проведе в сградата на Министерството на външните работи на Италия, съобщава пресслужбата на Московската патриаршия.

На първото заседание бе огласено приветствието на италианския министър-председател Силвио Берлускони, в което той отбелязва: "Вашата среща на върха, на която лидерите на различните религии се срещат и търсят общи отговори на въпросите, които стоят пред человечеството, потвърждава, че това е единственият начин да вървим напред по пътя на подобряването на живота в света".

След това Галският митрополит Емануил прочете приветствието на Вселенския патриарх Вартоломей към участниците на срещата. На втория ден на форума се изказаха: протойерей Леонид Кишковски (САЩ), основателят на общината "Свети Егидий" проф. Андреа Рикарди (Италия), равинът Мордехай Пирон (Израел), председателят на Централния ислямски комитет Мухамад Дин Сиамсудин (Индонезия), лутеранският епископ Николаус Шнайдер (Германия), както и религиозни дейци от Канада, Япония, Франция, Великобритания, Мароко, Етиопия и други страни.

Мнозина докладчици отбелязаха, че е необходимо не само да се изработят общи позиции по актуалните въпроси на съвременността, но и да се осъзнае важността на запазването на самобитните религиозни традиции в света.

"Въпреки че отхвърли марксизма, съвременният капитализъм се оказа негов последователен ученик, вярващ в приоритета на икономическите отношения пред духовните. Основните усилия на водещите световни държави през последните десетилетия бяха съсредоточени върху осигуряването на материалните условия на човешкия живот, а духовният живот в най-добрия случай беше ограничен в частната сфера и се оказа извън интересите на обществото", се казва в обръщението, прието от участниците в срещата. То ще бъде предадено на лидерите на страните от Г-8 от италианския министър-председател Силвио Берлускони. Срещата им ще се състои в Рим през юли тази година.

Представителите на Съвета на църквите в Канада изразиха готовност да станат домакини на поредната Среща на върха на религиозните лидери през следващата година, когато страната им ще бъде председател на "Г-8".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...