Закон в Молдова дава привилегирован статут на Православната църква



Източник: Интерфакс

Парламентът на Молдова се е съгласил миналия петък с предложенията на президента за изменение на закона за религиозните организации. Според поправките, „държавата признава особеното значение и първостепенната роля на православната християнска религия и съответно на Православната църква в живота, историята и културата на молдовския народ”.

През юни тази година президентът е отказал да утвърди приетия от парламента закон и го е върнал за поправка. Възражението му е било предизвикано от „неспоменаването на Православието като традиционна религия на молдовския народ”, а също и от опростената процедура за регистрация на структурите на другите религиозни течения.

Първоначалният вариант е предизвикал протестите на свещениците от православната митрополия на Кишинеу и на цяла Молдова, които са направили жива верига около резиденцията на президента с искане да не подписва закона, „представляващ опасност за православието в републиката”.

Направените в закона изменения са насочени преди всичко към борбата със сектите. (Интерфакс)

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...