Започват реставрационни дейности в манастира “Св. Екатерина”, Синай


Източник: athos.alexsoft.gr

Призив за спасяването на прекрасната мозайка на Преображение Христово е отправил на 8 декември 2005 Архиепископът на Синай Дамаскин. Мозайката се намира в олтарната апсида на храма Св. Екатерина в едноименния Синайски манастир.

Мозайката е на 1500 години и вече има нужда от реставрация и консервация, тъй като много части са паднали, а други са замърсени. “Чудо е, че мозайката още си е на мястото!” – смята италианският реставратор Роберто Нарди, който със своя екип вече е започнал реставрацията на паметника.

Архиепископът на Синай спомена, че Емирът на Катар е бил единственият, който до декември 2005 е дарил значителната сума от 500 000 долара за реставрацията на този важен паметник на християнството. С тази сума на 5 декември е започнала реставрацията на мозайката, но необходимите средства възлизат на 2,5 млн. евро.

Сериозни проблеми се откриват и по отделни части от манастирската стена, за реставрацията на която вече има планове за укрепване. Нужда от ремонт има и покривът на храма, който е оригиналният покрив още от VІ век, когато е построен целият манастир.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...