Започнаха реставрационни дейности в храма „Гроб Господен” в Йерусалим



На 4 март в храма „Свето Възкресение Господне“ (храм „Гроб Господен“) Главите на трите християнски църкви в Йерусалим поставиха началото на мащабна дейност по възстановяването на подземните съоръжения около Гроба Господен.

На прага на едикулата на Гроба Господен Негово Блаженство Патриарх Теофил III от името на Йерусалимската православната църква, кустодът на Светата Земя Франческо Патон от името на Римокатолическата църква и арменският патриарх на Йерусалим архиепископ Нурхан Манукян от името на Арменската апостолска църква, в присъствието на членове на Братството на Божи гроб, братя от францисканския орден, арменски духовници и множество вярващи от Йерусалим, представиха съвместно изявление, с което обявиха началото на двугодишни дейности по проучване и реконструкция на подземните цистерни и сложната система от отводнителни канали, разположени непосредствено под погребалното ложе на Спасителя в параклиса (кувуклията) на Гроба Господен, както и практически на цялата площ на храма.

След прочитането на историческото изявление, те отместиха първия камък от пода на храма, с което поставиха началото на реставрационните работи. Никога досега не са извършвани подобни подземни възстановителни дейности в храма на Гроба Господен. Те представляват вторият етап от реставрацията на надземната част на кувуклията на Гроба Господен и прилежащите към нея пространства, извършена от Атинския политехнически университет през 2016 – 2017 г. Настоящият етап от реставрацията ще се извършва от специалисти от Университета Ла Сапиенца в Рим и Миланския политехнически университет.

 

Източник: rusdm.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...