Започна междурелигиозната среща в Охрид



Източници: Макфакс, А1, Дневник, Вечер, Утрински весник

От днес Македония е домакин на Международна конференция за диалог между религиите и цивилизациите. Тридневният форум на тема: Приносът на вярата и културата за мир, взаимно уважение и съжителство се провежда в „града на културата и вярата” – Охрид, при голям интерес и с участието на около 200 представители на световните религии, правителствени делегати, хуманитарни организации и световноизвестни личности.

Главните отсъстващи, които получиха покани за участие, но така и не дойдоха на срещата, са папа Бенедикт ХVІ, Михаил Горбачов, Вацлав Хавел, Хелмут Кол и актрисата Анджелина Джоли.

Иначе, в града, който е включен от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство, пристигнаха представители на повечето Православни църкви, делегация от Ватикана, гости от Световната ислямска лига, духовни водачи на множество източни религии, сред които най-многобройни са будистите, богослови и университетски преподаватели.

Конференцията, която се явява продължение на няколко регионални форума и срещи, проведени досега в Македония, се организира в рамките на десетилетието на ООН и ЮНЕСКО, посветено на диалога между цивилизациите и културата на мира. Неин инициатор е Министерството на културата на Македония, в сътрудничество с Комисията за връзки с верските общности и религиозни групи, местните религиозни общности, ЮНЕСКО, Световната ислямска лига и Световната конференция на религиите за мир.

Целта на конференцията, според нейните организатори, е да покаже, че „чрез диалог и активни усилия светът може да се превърне в динамична област, в която хората ще потвърдят и утвърдят красотата, творческата мощ на разликите, културния обмен, сътрудничеството, както и богатството и потенциала, които той носи”.

На откриването македонският премиер Никола Груевски заяви: „Ние сме тук, не за да си проповядваме едни на други или да се преобръщаме. Тук сме, за да разговаряме и да видим каква обща основа имаме помежду си”.

Около 40 участници ще изнесат доклади в няколкото работни групи на конференцията: „Истински мир между народите е невъзможен без истински мир между религиите”, „Религията и образованието и ролята им в промяната на обществото”, „Приносът на общите ценности на различните култури и религии за бъдещето на човечеството”. В края на конференцията ще бъде приета Обща декларация.

В кулоарите на конференцията обаче се чу и мнението, че надали подобен формат може да промени нещо в света, тъй като онова, което го движи днес, не са религиозните убеждения и логика, а икономическият интерес. Някои интелектуалци и религиозни лидери оцениха, че ако нещо може да даде резултат, то това е по-скоро прекият диалог и дори „противопоставящите дискусии”, отколкото декларативните заявления.

От друга страна, провеждането на конференцията в Охрид бе оценено като историческо събитие за Македонската православна църква. Подобно мнение изрази секретарят на нейния Синод, епископ Климент Хераклейски. „Толкова много архиереи от поместните Православни църкви – Руската, Албанската, Българската, Сръбската, Финландската – са събрани на едно място, това със сигурност ще има положителен отзвук и ще допринесе за решаването на проблема, който като рана носи МПЦ, която оцелява и се бори да запази автокефалния си статут, самостойността и независимостта си, и своето име” – заяви епископ Климент.

Въпреки че напредък в диалога със Сръбската църква засега няма, същата благослови изпращането на свой представител на религиозния форум – шабацко-валевския епископ Лаврентий, придружен от двама свещеници. При пристигането си в Скопие вчера, те посетиха катедралния храм „Свети Климент Охридски”. Запитан от журналистите, сръбският владика изрази увереност, че изход от спора за статута на МПЦ ще бъде намерен. „До решение е възможно да се стигне и в него не трябва да има поразени страни. Проблемът трябва да се реши в духа на добрата воля”, сподели епископ Лаврентий.

Значението на Охридската конференция се подсилва от факта, че руската делегация включва имена като епископ Иларион Алфеев и протойерей Николай Балашов. Свои представители, освен вече споменатите, са изпратили и Молдовската, Грузинската, Антиохийската и Румънската църква, както и Вселенската патриаршия.

Намерението е междурелигиозният форум да стане традиционен и да се провежда на всеки две години.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

5 Отговори

  1. radko Popov каза:

    все пак българските читатели ги интересува кои са представителите на БПЦ на тази среща в Охрид!?!?

  2. radko Popov каза:

    все пак българските читатели ги интересува кои са представителите на БПЦ на тази среща в Охрид!?!?

  3. plamen каза:

    само митрополит Кирил е заминал.

  4. Дон Кихот каза:

    Не разбирате ли, че цялата тази парлама е само фасада за активното мероприятие на македонското външно министерство, което цели да легитимира псевдо-държавата и нейната още по-псевдо-църква? Македонците умират от глад, но организират световни асамблеи. А ние все чакаме другите да ни рекламират и да ни решават проблемите.

  5. forerunner каза:

    отче, доценте, престани да бръщолевиш глупости по адрес на нещо, което ти е напълно непознато.