Започна процедурата за избор на нов архиепископ на Кипър



 

Започна процедурата за избор на нов архиепископ на Нова Юстиниана и цял Кипър, която ще приключи на 18 декември с обявяването на приемник на блаженопочившия архиепископ Хризостом II, който се престави в Господа на 7 ноември, на 81-годишна възраст, и беше погребан в катедралата „Свети Варнава“ в Никозия в събота.

Въз основа на енциклика, издадена от Locum Tenens (местоблюстител) на архиепископския престол, Негово Високопреосвещенство Пафския митрополит  Георгий, ще бъде подготвена бюлетина с имената на отговарящите на изискванията йерарси на Кипърската православна църква, които ще се кандидатират.

Крайният срок за подаване на кандидатурите е 22 ноември. В резултат на изборния процес ще бъдат посочени трима кандидати. В гласуването могат да участват всички православни християни, навършили 18 г., които са живели в Кипър поне една година. След това членовете на Светия Синод на Кипърската православна църква ще гласуват за избирането на един от тримата йерарси.

За да бъде избран за архиепископ, кандидатът трябва да получи абсолютно мнозинство. Ако никой от кандидатите не получи мнозинство, първите двама ще преминат към втори кръг на гласуване и кандидатът, който получи повече гласове от членовете на Светия Синод, ще бъде следващият архиепископ на Кипърската църква.

Досега шестима митрополити и един епископ на Кипърската църква са изразили желание да наследят многообичания архиепископ Хризостом II: мит. Атанасий Лимасолски; митрополитът на Констанция и Амохост Василий; мит. Георгий Пафски;  Тамасоският митрополит Исайя; митрополитът на Морфу Неофит; мит. Хризостом Киренийски и епископът на Карпасия Христофор.

 

Източник: Оrthodoxianewsagency.gr

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...