Застрашени са преговорите между англикани и православни


religiousintelligence.co.uk

Руската православна църква заплаши да се оттегли от преговорите между англикани и православни, ако отцепническата Естонска православна църква седне на масата на диалога.

На среща миналата седмица на управителния съвет на Международната комисия за англикано-православен богословски диалог в Истанбул Виенският и Австрийски епископ Иларион (Алфеев) предупреди, че Руската православна църква не би участвала в никакъв икуменически диалог, на който присъстват представители на Естонската апостолска православна църква.

По време на срещата епископ Иларион съобщи на представителя на Вселенската патриаршия Диоклийски митрополит Калистос (Уеър) и на представителите на Англиканската общност: каноник Грегъри Камерън от Англиканския консултативен съвет, Марк Дайър от Вирджинската богословска семинария и каноник Джонатан Гудол, секретар по икуменическите въпроси на Кентърбърийския архиепископ, че Руската православна църква би се оттеглила, ако Естония присъства.

Каноник Камерън каза, че Англиканската общност уважава “нашия диалог с православните църкви като цяло и с Московската патриаршия като партньор в диалога по-конкретно”, но въпросът кой представлява Православната църква “не може да бъде разрешен от англиканите. Този въпрос трябва да бъде уреден между Вселенската патриаршия, Московската патриаршия, Естонската църква и другите православни църкви.”

Каноник Камерън обаче отбеляза, че срещата е била “много позитивна във всяко друго отношение. Добър прием получи Изявлението от Кипър (“Църквата на Триединния Бог”), което ще бъде обсъдено на Ламбетската конференция [конференция на Англиканската общност, която се провежда на всеки десет години: следващата ще бъде през юли 2008 г.], а представителите на Англиканската църква бяха посрещнати топло от Вселенския патриарх и православните делегати.”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...