“За живота на света”: Общение и общност



exarchate-uk.org

Това е темата на ежегодната конференция на Епископалния викариат на Великобритания и Ирландия [към Екзархата на православните енории по руска традиция в юрисдикцията на Вселенската патриаршия], която ще се проведе на 23-26 май 2008 г. в Лондон Колни, Хартфърдшир, с участието на архиепископ Гавриил Комански, екзарх на Вселенския патриарх в Западна Европа.

“И тъй, ако принасяш дара си на жертвеника, и там си спомниш, че брат ти има нещо против тебе… иди първом се помири с брата си, и тогава дойди и принеси дара си.” (Мат. 5:24)

Как се отнасяме към различното от нас и доколко сме способни да го направим част от нашия живот – това е един от главните проблеми, пред които е изправен нашият свят днес. Доколко признаваме и приемаме нашите различия? Как се помиряваме с онези, които ни заплашват? Как поемаме отговорност за света и един за друг? Тези проблеми ще бъдат разгледани на конференцията, където ще бъде поставен въпросът как, вдъхновени и водени от Светия Дух, можем да възрастваме в общението с Бога, Който ни привежда към все по-голямо единство и все по-дълбока преданост един към друг.

Програма

Основни доклади

Доверието в Бога и работата един с друг
Уенди Робинсън

Различието: Сърцевината на християнската тайна
Епископ Василий Амфиполски

Изповед и причастие
Отец Сергий Овсяников

Светият Дух
Отец Борис Бобрински

Литургията след литургията
Ирина фон Шлипе

Дискусионни групи

1. Изповед
Отец Сергей Овсяников

В древната Църква изповедта е била явна, пред цялото събрание на верните. Какво би се случило, ако тази практика се възстанови? Какви грехове бихме могли да изповядваме в този случай пред Църквата? Всъщност изповедта, независимо дали е тайна или явна, винаги се извършва пред лицето на цялата Църква.

2. Конфликтът и неговото разрешение
Отец Дейвид Гил и Франк Джонсън

Как се справяме с конфликтните ситуации – с онези, които предизвикват страх, провокират гняв и разпалват враждебност у нас – като същевременно запазваме уважение към другия като също създаден по Божий образ? Как по мъчителния и предизвикателен път на помирението да избегнем лъжливото благочестие – в което конфликтът се покрива и отрича – и да постигнем истинската прошка, изправени пред истината за цялата личност – добра и лоша, с честност и смирение в Христа?

3. Космичната евхаристия: Човешката отговорност за природния свят
Отец Александър Уилямс и Триш Марш

Изхождайки от възгледа на Шерард и Зизиулас, че природата е необходима част от общението на човечеството с Бога, на първата среща ще бъде изследвано как православните християни са призвани да се грижат за природния свят: какво всъщност означава призивът на Иисус “да проповядваме Евангелието на всички твари” (Марк. 16:15)? Втората среща ще стъпи на тази основа, като участниците ще разгледат заедно някои практически отговори, както на нивото на индивида, така и на нивото на общината.

4. Нашата вяра, живяна в един секуларен свят
Мери Кънингъм и Амал Дибо

Семинарът ще изследва как ние, като практикуващи православни християни, можем да живеем честно в едно преобладаващо неправославно общество. Следва ли да се откъснем от онова, което изглежда чуждо на нашата християнска вяра, или да се опитаме да го “кръстим”, като влезем в диалог със “света” и му служим? Ще фокусираме вниманието си също върху живота на свети личности, като св. Мария (Скобцова), и ще обсъдим как, с помощта на Светия Дух, можем да въплътим идеалите на милосърдието, уважението към другите човешки същества и истинското “съзерцание в действие”.

5. Съединяването на любовта и истината
Уенди Робинсън

Това е втората конференция на Викариата. Къде сме ние? Доколко все още се борим с болезнени личностни въпроси и такива, свързани с власт и чувство за собственост; завист и гняв; депресия и разочарование? Как можем да си помогнем един на друг да пренесем тези проблеми в нашия живот в Христа и в нашия молитвен и църковен живот в тайнствата, така че преображението в Духа да стане по-възможно, а нашата пастирска грижа един за друг да стане по-дълбока?

6. Молитвата в Духа
Отец Джон Лий

Ще разгледаме целта на молитвата като очистване и освещение.

Работни групи

7. Църковното песнопение и структурата на богослуженията
Анемари де Висер

Продължавайки работата на отец Михаил Фортунато, ще разгледаме музиката на Църквата и структурата на богослуженията, включително службите, когато няма свещеник.

8. Приготвянето на просфорите и тяхното значение
Отец Александър и Патси Фостиропулос

І част: Събота следобед – пекат се просфорите за неделната литургия.
ІІ част: Неделя сутрин – наблюдение на подготовката на светите Дарове преди литургията.
Неделя следобед – обсъждане на значението на безкръвната Жертва и освещаването на материалните неща на този свят.

Кръгла маса: Царственото свещенство

Председател: Карин Грийнхед

Участници: отец Борис Бобрински, отец Джон Лий, Амал Дибо, Джеймс Хейуд, Уенди Робинсън

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...