Известни са двама от крадците на чудотворната икона от манастира Елонас



Източник: ert.gr

Във връзка с откраднатата миналата седмица чудотворна икона на Богородица от Светата обител Елонас в Кинурия по сателитния държавен телевизионен канал на Р. Гърция полицията съобщи, че двама от крадците вече са идентифицирани.

Това са двама гръцки граждани – единият е иконограф, а другият катерач. Манастирът е вграден в отвесен склон на една от високите скали в Пелопонес, така че само подготвени катерачи-алпинисти могат да се доберат до сградата с помощта на специална екипировка.

Други трима от групата още не са идентифицирани като личности, но е известно, че двама от тях са говорили чисто немски език, а единият е пазарувал предишния ден в магазин в селцето под манастира и е говорил на чист френски език. Полицията сега установява тяхната самоличност. Скоро и те ще бъдат известни, тъй като отделът, занимаващ се със съхраняването на културното и религиозна наследство, е влязъл във връзка и с немските и френски власти, както и с техните служби, отговарящи за борба с трафика на културни ценности. Засега извършителите се укриват на територията на Гърция, тъй като не са засечени да излизат от страната. Полицията не разпространява изображение на самата икона и на престъпниците, за да не се пречи на разследването.

Превод: Евгени Ламбров

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...