Изграждането на първата руска православна църква в Исландия трябва да започне преди края на 2023 г.



На заседание в четвъртък, 4 март 2021 г., Общинският съвет на Рейкявик реши да предостави на енорията на Руската православна църква в Исландия още две години, за да започне изграждането на храм, и културен и духовен център в западната част от Рейкявик – Вестурбаер.

Преговорите за мястото, където ще бъде построена първата православна църква в Рейкявик, започнаха през октомври 2008 г. Беше предоставен участък в Рейкявик, разположен на кръстовището на улиците Мираргата и Бакастигур.

Договорът за наем е подписан през април 2011 г., с условието строителството да започне през следващите три години. На 12 май 2011 г. е осветен основният камък на храма. През януари 2018 г. на мястото на бъдещата църква е издигнат православен параклис в чест на св. Николай Чудотворец.

Поради планираните промени в зонирането на района от градските власти и заради недоволството на живеещите в района от първоначалните предложения за изграждането на църквата, проектът бе отложен.

В резултат на многостранни преговори проектът за храма трябваше да бъде променен, а архитектурните параметри – промяна на зонирането, размерите и височината на сградата на храма и централния му купол – бяха окончателно одобрени на заседание на Общинския съвет на 21 ноември 2020 г. В същото време крайният срок за започване на строителството фе определен за 31 януари 2021 година.

По-късно енорията на Руската православна църква поиска удължаване на сроковете на строителството, поради краткия период на предизвестие след одобрението на проекта от Общинския съвет, както и поради въздействието на пандемията от коронавирус върху напредъка на проекта и участието на инвеститори.

Промяната на датата за започване на строителството бе одобрена и строителството на храма трябва да започне до 31 януари 2023 г.

Проектът на московския архитект Даниил Макаров се осъществява съвместно с исландската компания Arkiteo. При разработването му бе необходимо да се вземат предвид желанията на различни страни, включително на жителите от района и местните власти.

При строителството на православен храм има неизменни канони, които се отнасят до местоположението на храма, поставянето на олтара и определени изисквания за организацията на богослужебното пространство.

Самата архитектура на православните църкви е невероятно разнообразна и през всяка епоха е била изобразявана в различни решения и стилове.

Източник: rus.is

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...