Издаден е указ за превръщане на „Света София“ в джамия. Ердоган: „Честито!“



В петък, 10 юли 2020 г., президентът на Турция Реджеб Таиб Ердоган издаде указ, според който древният храм “Света София”става джамия. Държавният глава публикува указа в своя туитър и добави: “Честито!”

В указа се казва: ““Света София”да бъде предадена на Диянета (духовното управление на мюсюлманите в Турция – бел. прев.) и да се отвори за религиозни служби”.

Решението на турския президент беше обнародвано, след като по-рано на същия ден Държавният съвет на Турция отмени решението на Министерския съвет от 24 ноември 1934 г. за превръщане на историческия храм в музей.

Решението на турските власти беше осъдено от много страни по света. Най-остра беше реакцията на Гърция. Турция е извършила историческа грешка с този акт и Гърция ще иска въвеждане на международни санкции срещу тази страна, заяви в събота официалният представител на гръцкото правителство Стелиос Пецас.

“Няма никакви съмнения, че ще наложим санкции и този въпрос ще бъде поставен на първата среща на върха на ЕС”, каза Пецас.

Главата на архиепископията на Вселенската патриаршия в САЩ архиепископ Елпидофор (Ламбриниадис) заяви, че повторното превръщане на храма “Света София”в джамия е “ужасен пример за религиозен шовинизъм. Затваряйки“Света София”като паметник, Турция затвори прозореца, който Ататюрк бе отворил към света”. В друго свое изявление обаче архиепископ Елпидофор изрази надеждата си, че решението на президента Ердоган няма да повлияе върху отношенията между турската държава и Вселенската патриаршия.

Волоколамският митрополит Иларион (Алфеев), председател на Отдела за външоцърковни връзки на Московската патриаршия, заяви, че актът на турските власти е плесница за цялото християнство, предаде ТАСС. “Превръщането на “Света София”в джамия е плесница, която управляващите в Турция удариха на Православната църква и цялото световно християнство”, каза той.

“Света София”е построена като храм, посветен на Иисус Христос, и ние, православните християни, не можем да я възприемаме другояче… За православните християни “Света София”е същото, което е храмът “Свети Петър” за католиците. Това е храм-символ и една от най-големите християнски светини”, подчерта владика Иларион.

Предполага се, че първата мюсюлманска служба в “Света София”ще се проведе на 15 юли, съобщават медиите. Турските официални лица обещаха, че християнските изображения в храма няма да бъдат унищожени, въпреки че ислямът забранява всякакви изображения в своите култови сгради. По време на молитвите (намаза)мозайките с изображение на Христос и Богородица ще бъдат закривани с щори, пишат турските медии.

 

Източник: Spzh.news
Снимка: Time.com

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...