Изказване на мюсюлмански духовник предизвика остри реакции в Австралия


Източник: Bulgarian Post

Шейх Таджуддин ал-Хилали, най-висшият мюсюлмански духовник в Австралия, предизвика публичен скандал след негови коментари по време на служба. Той заяви, че жените стават обекти на сексуално посегателство заради начина, по който се обличат.

По време на службата шейх ал-Хилали сравни жените, които не носят хиджаб (покривало за главата), с „непокрито месо“. Изказването му по време на службата в джамия в Сидни беше публикувано в австралийски вестник.

„Ако вземете непокрито месо и го поставите отвън, котките ще дойдат и ще го изядат. Чия тогава ще е вината – на котките или на месото?“, е коментарът на шейха. „Ако жената е била в стаята си в дома си, ако е носела хиджаб, нищо подобно не би се случило“, допълва ал-Хилали.

Освен това шейхът заклейми жените, които се държат предизвикателно и носят грим, като намекна, че така те предизвикват сексуално насилие срещу тях. „Тогава човек е изправен пред безмилостен съд и получава 65 години затвор“, завършва Таджуддин ал-Хилали. Последното изказване визира серия групови изнасилвания, извършени в Сидни през 2000 г. от австралийци от ливански произход. Всички виновни получиха много тежки присъди.

Министър-председателят на страната Джон Хауърд нарече коментарите на ал-Хилали „отвратителни“. „Идеята, че жените са виновни за изнасилванията е смехотворна“, категоричен беше Хауърд.

Министърът на финансите Питър Костело призова мюсюлманите да порицаят изказването. „Ако значим религиозен водач като него проповядва нещо подобно, паството му може да сметне, че изнасилванията всъщност не са толкова лошо нещо“, заяви той.

Коментарът му предизвика острата реакция на защитници на правата на мюсюлманките в Австралия. Прудънс Гауърд, федерален комисар срещу сексуалната дискриминация, нарече изказването „склоняване към престъпление“. Тя настоя шейх ал-Хилали да бъде депортиран за думите си.

Говорител на шейха обаче подчерта, че думите му са извадени от контекста и се отнасят не до сексуалните посегателства, а до изневярата. Службата е била отправена срещу мъжете и жените, практикуващи извънбрачен секс, беше официалният коментар.

Шейх ал-Хилали и преди е предизвикал критики, след изказвания в подкрепа на атентатори-самоубийци и наричайки терористичните атаки на 11 септември 20001 г. „работа на Всевишния срещу потисниците“.

В Австралия живеят около 300 000 мюсюлмани. Основната част от тях са ливанци, напуснали страната си по време на гражданската война през 70-те и 80-те. В страната има и големи групи турци, албанци, бошнаци и иракчани, както и мюсюлмани от Югоизточна Азия. Самият шейх ал-Хилали е роден в Египет.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...