Изложба на български иконографи в Манчестър се открива на Въведение Богородично



 Около месец преди Рождество Христово в катедралата в Манчестър трима български иконографи – Димитринка Иванова, Йордан Иванов и Камелия Константинова, ще представят изложба от икони, посветени на Света Богородица. Експозицията ще бъде открита в Chapter House на 21 ноември (Въведение Богородично) в 14:30 ч. и може да бъде видяна всеки ден до 30 ноември от 10 до 16 ч.

Тримата иконографи са завършили Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Чрез включените в изложбата икони с лика на Божията майка те целят да доближат зрителя до духовното и да поставят акцент върху мястото и значението на Св. Богородица в православния свят.

Йордан Иванов завършва специалност „Църковни изкуства“ на Православния богословски факултет във ВТУ “Св. Кирил и св.Методий“. Също така специализира една година при проф. Георгиос Кордис от Атинския университет и участва в международни и самостоятелни изложби. Негови икони са притежание на частни колекции в България, Англия, Румъния и Гърция.

Димитринка Иванова завършва иконография в Православния богословски факултет във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий“. Член е на СБХ – Русе. Има две самостоятелни изложби и участия в редица общи. Нейни икони са част от колекции в България и чужбина.

Камелия Константинова е възпитаник на Православния богословски факултет във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий“, където изучава иконография и богословие. Магистърската степен по богословие получава през 1999 г. Две години работи с д-р Андреас Андеопулос от университета в Уинчестър върху тема, свързана с исихазма и неговото влияние върху иконата. Участва в редица изложби в чужбина. Нейни икони са притежание на лични колекции в България и чужбина. Тя е дългогодишен служител на фондация „Покров Богородичен“, и до днес е сътрудник преводач на издателство „Омофор“ и Православие.БГ.

Камелия и Йордан са изпълнители на проект с православни икони, който е инсталиран през 2015 година на северната страна на катедралата в Манчестър.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...