Изложба на икони от Балканите в Кеймбридж


Източник: The Orthodox Life

След поредица от успешни представяния в Исландия, Норвегия и Финландия изложбата Неовизантийски икони от Балканите ще бъде представена в Кеймбридж, Великобритания. Пълното име на изложбата е “От слава в слава: Наивистични, модерни и традиционни/неовизантийски съвременни икони от пет балкански страни”.

Изложбата ще бъде показана на две места и ще представи 75 съвременни икони в наивистичен, модерен и традиционен/неовизантийски стил, създадени от 20 творци от Балканите, повечето от които са дипломирани художници.

Тази изложба се различава от други подобни, тъй като представя уникална колекция от модерни икони, които въвеждат визуалните изразни средства на 20-ти век в света на средновековната византийска икона.

В нея има също неовизантийски икони (т.е. създадени по прочути средновековни прототипи) и рядко показвани наивистични икони върху стъкло. Колекцията, която сега е обогатена с 30 нови икони от България, Гърция, Румъния, Сърбия и Черна гора, ще бъде показана в центъра “Майкълхаус” (1-22 април) и близкия университетски храм “Great St Mary’s” (1 април-31 май).

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...