Изложба на съвременни иконографи от Великобритания


Exarchate-uk.org

Първата по рода си изложба на съвременни иконографи от Великобритания беше открита в лондонската галерия Wallspace. В изложбата са събрани творби на 15 представители на традиционната иконопис, които живеят и работят в Обединеното кралство. Макар и да е имало досега обзорни изложби на икони от други места по света, това е първият опит да се съберат на едно място творбите на най-добрите иконографи във Великобритания.

Сред тях са: майка Патриша Фостиропулос, която преподава иконопис в православния катедрален храм “Божествена Премъдрост” в централен Лондон; Ейдън Харт, гост-преподавател в Школата за традиционни изкуства “Принсис” и лектор в Международното лятно училище на Кеймбриджкия университет; д-р Гилем Рамос-Поки, член-основател на Асоциацията на ирландските иконографи и почетен член на Асоциацията на британските иконографи, автор на книгата “Техниката на иконописта”; д-р Стефан Рене, водещ представител на съвременния коптски стил, асоцииран професор в Академия “Теменос” и също преподавател в Школата за традиционни изкуства “Принсис”; сестра Надежда Оуини; Леон Лидимънт.

Не всички от тези иконографи са родени в Обединеното кралство, но всички те работят там. И макар всички изложени икони да са съвременни, те са създадени в традиционен стил, като са използвани автентични древни образци и похвати. Изложбата е особено навременна предвид днешното възраждане на интереса към иконите и тяхната все по-честа поява в катедралите и енорийските църкви [на различни християнски деноминации] из цялата страна.

Съпътстващи събития

В четвъртък, 28 ноември, от 18.30 ч. ще бъде отслужена вечерня от отец Александър Фостиропулос, православен капелан в Кингс Колидж, Лондон.

На 6 декември от 19.00 до 21.30 ч. ще се проведе форум “Съвременно тайнство” под председателството на англиканския Лондонски епископ Ричард Шартърс. Много от иконографите ще присъстват на тази дискусия, на която ще бъдат разгледани следните въпроси:

Защо иконите преживяват възраждане на Запад? Това оказва ли влияние върху подхода на британските църкви към изображенията, молитвата и литургията? Как се свързва тази характерна визуална традиция с практиката на съвременното изкуство?

Изложбата е безплатна и ще продължи до 12 декември 2007 г. Много от творбите ще могат да се купят.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...