Изложба „Църквата и духовното възраждане на Русия” в ЮНЕСКО



Източник: orthodoxeurope.org

Утре, 13 февруари 2006 година, в Конгресния център на ЮНЕСКО в Париж ще бъде представена изложбата „Църквата и духовното възраждане на Русия”. На откриването ще присъстват митрополит Кирил Смоленски и Калининградски, председател на Отдела за външни връзки на Московската патриаршия, архиепископ Инокентий Корсунски и посланикът на Русия в ЮНЕСКО В. Каламанов.

Изложбата е организирана по случай 75-годишнината от основаването на „Свети Три светители”, катедралния храм на Корсунската епархия, обгрижваща православното паство на Московската патриаршия във Франция, Италия, Швейцария, Испания и Португалия. Църквата се намира на улица „Петел” в Париж.

„Руската култура и духовност винаги са предизвиквали интереса на френския народ”, – е изтъкнал патриархът на Москва и цяла Русия Алексий ІІ, обръщайки се към организаторите на изложбата, „връзките между двете ни страни имат дълга история. Спомняме си с благодарност за гостоприемството, което Франция е оказала на руските емигранти през трудния период, който нашата страна е познала в началото на ХХ век; това до голяма степен е спомогнало за съхраняването на руската култура”.

Изложбата е била подготвена от Синодалния издателски отдел на Московската патриаршия, Историческия музей на Москва и Корсунската епархия.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...