Изобличително слово на архиепископ Христодулос



Източник: ecclesia.gr

Днес, при ръкополежението за дякон на г-н Панайотис Катсонис, в катедралния храм в Атина, Негово блаженство архиепископът на Атина г-н Христодулос, в емоционална проповед, изказа своето твърдо убеждение, че “отделните недостойни прояви на отделни клирици в недрата на Църквата не са правило, а изключение”.

Изказването на Архиепископа бе предизвикано от разгорилите се наскоро скандали, свързани с материални злоупотреби на отделни клирици в Гръцката Църква. Негово блаженство заяви недвусмислено: “ние не можем да се крием от журналистите, от телевизията и вестниците, от общественото мнение; нямаме право да подлагаме на изкушение членовете на нашата Църква, да разколебаваме нашите сътрудници и хората, които вярват в нас, заради отделни недостойни личности”.

След големите скандали от преди две години, когато един потосингел от Волос беше уличен в сътрудничество с израелските тайни служби в афера, свързана със закупуване от Израелската държава на църковни имоти в центъра на Иерусалим, принадлежащи на Иерусалимска патриаршия; уличаването на архимандрит в хотел с неговия “приятел”, и след разкриването, че в една от митрополиите в Централна Гърция митрополит е оказвал натиск върху прокурори да освободят подсъдим, Гръцката Църква тръгна на поход срещу корупцията и развалата, като Архиепископът и Светият Синод не се поколебаха да отстранят един митрополит и редица други служители и клирици от техните постове. Повечето отидоха на съд, тъй като бяха нарушили и светското законодателство на Република Гърция (да не забравяме, че в Гърция Църквата е част от държавата).

Днес всяка една недостойна проява на гръцки клирик се отразява широко в средствата за масова информация и самата Църква реагира безкомпромисно.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. ... каза:

    (да не забравяме, че в Гърция Църквата е част от държавата)

    а при нас как е? Всеки си праи фо си иска. Ак осе разбираха помеду си щеше да има нещо, а не Църквата прави нещо, а Държавата го руши.