Израел отказва да признае новия Йерусалимски Патриарх



Източник: athos.alexsoft.gr

Израел отказва да признае новия Йерусалимски Патриарх Теофил. В резултат на това икономическите проблеми на Патриаршията се задълбочават, поради невъзможността на финансовите й служби да функционират нормално.

Израел е единствената държава от четирите заинтересовани страни (Гърция, Йордания, Палестинските власти и Израел), която не е признала до този момент Патриаршеското достойнство на Теофил.

Патриарх Теофил се обърнал към Висшия съд на Израел против израелското правителство, искайки признаване на патриаршеското му достойнство. Според ЕРТ Online, решението е взето след две писма, отправени лично към министър-председателя на Израел Ариел Шарон, чрез които новият Патриарх е искал да ускори процедурите заради планираната за 22 ноември интронизация.

Ариел Шарон изпратил своя отговор преди два дни, в който отбелязва, че израелското правителство не желае да се намесва във вътрешните борби на Йерусалимската Патриаршия, където продължават да съществуват различни фракции. Освен това, в писмото си той нарича Теофил – Архиепископ Таворски, а Ириней – Патриарх.

По същото време Патриарх Теофил заяви, че решението за прибягване до Висшия съд на Израел е взето поради безизходицата, в която е изпаднала Патриаршията, в резултат от блокирането на сметките и затварянето на финансовите служби, както и поради дейността на мнозинството от службите на Патриаршията, изпаднали в криза още преди избора на настоящия патриарх.

Превод: Тодор Енчев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...