Израел официално призна Йерусалимския патриарх


news.ert.gr

Израелското правителство официално призна Теофил ІІІ за Йерусалимски патриарх. Въпросът беше разгледан по време на вчерашното заседание на Министерския съвет, който одобри неговото признаване.

Заместник-министърът на външните работи на Гърция Теодорос Касимис, който беше уведомен по-късно, приветства това решение, което той описа като стъпка в съответствие с ангажиментите на Израел пред международната общност и Гърция по отношение на поклонническия статут и вековните привилегии на Йерусалимската патриаршия. Той също изрази увереност, че тази стъпка ще улесни свещената мисия на Патриаршията да гарантира поклонническите пътувания и ще подпомогне нейните усилия в полза на християнството и мира.

Теофил беше избран за предстоятел на Йерусалимската православна църква през август 2005 г. и беше незабавно признат от три от обвързаните страни: Гърция, Палестинската автономия и Йордания, но не и от Израел, който досега признаваше отстранения патриарх Ириней.

Специална комисия, назначена от израелското правителство преди два месеца, за да проучи въпроса, е предложила признаването на патриарх Теофил, тъй като няма причини въпросът да остава неуреден.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...