Израел признава Иерусалимския патриарх Теофил ІІІ


Източник: Ynetnews.com

Израелското правителство е решило да признае патриаршеското достойнство на Иерусалимския патриарх Теофил ІІІ в неделя, след като той ясно е заявил, че не е поел ангажимент да предостави списък с притежаваните от Църквата имоти на Йордания и Палестинската автономия, съобщава израелското електронно издание Ynetnews.

Решението е взето от министерска комисия по въпросите на Гръцката патриаршия.

Това бележи края на двугодишния период, през който израелското правителство отказваше да признае новия Иерусалимски патриарх поради “подозрение, че възнамерява да предостави списък с църковните имоти в Йерусалим – които включват между другото и парцелите, върху които са сградите на израелския парламент и президентство – на йорданците и палестинците”.

През август 2005 г. Светият Синод на Иерусалимската патриаршия избра тогавашния архиепископ Теофил за нов водач на православната общност в Йерусалим. Патриарх Теофил ІІІ замени Ириней І, който бе замесен в продажбата на църковна земя на еврейската групировка Атерет Ха-Коханим, организация, която купува земя в източен Йерусалим за еврейски заселници.

Според Ynetnews Израел отлагал признаването на новия патриарх поради подозрение за неговите намерения да позволи на Йордания и палестинците да се запознаят отблизо със списъка на недвижимите имоти на Православната църква, стойността на които се оценява като по-голяма от тази на недвижимата собственост на Еврейския национален фонд.

Комисията по въпросите на Гръцката патриаршия е постановила в неделя признаването на новия патриарх. Отначало комисията изискала патриарх Теофил да представи писмено обещание, че не възнамерява да предаде информация за собствеността на Църквата на йорданци и палестинци. В крайна сметка обаче комисията счела за достатъчна неговата устна декларация, за да признае избирането му за нов Иерусалимски патриарх.

Един от четиримата министри в комисията е гласувал против това решение и е обявил, че ще обжалва решението пред общото събрание на израелския парламент. Ако той изпълни намерението си, патриарх Теофил ще трябва да изчака общото събрание на парламента да потвърди неговия избор, за да се счита той за официално признат.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...