Израел продължава натиска си върху новия иерусалимски патриарх



Източник: rnn.gr

Натискът на Израелското правителство върху Патриарх Теофил и членовете на Божигробското братство продължава. Причината за този натиск се намира в отказа на новия Патриарх да признае преотстъпените от старото управление на Патриаршията права върху стратегически недвижими имоти в стария град на Йерусалим на еврейска заинтересована компания.

Миналия четвъртък, по време на заседание на Патриаршеския Синод, министър Дзахи Ханегби, отговарящ по въпросите на Йерусалим, е уведомил с писмо Патриаршията, че за да бъдат удължени визите на йеромонасите от божигробското братство, ще трябва да подадат съответните молби, но заверени само от бившия патриарх Ириней.

Повечето клирици от Йерусалимската Патриаршия не са взели още израелско гражданство и понеже не приемат да признаят бившия Патриарх, те рискуват да бъдат екстрадиране. Ако не бъдат екстрадирани, със сигурност ще се сблъскат с големи трудности по отношение на пребиваването им в Израел.

Според оценки на Патриаршията натискът на Израелското правителство показва, че преотстъпените права нямат законова и морална основа и затова Патриаршията продължава своята политика, запазвайки сплотеността си. Новото ръководство на Патриаршията вече е определило ръкоположенията на новите архиереи, които бяха избрани миналия четвъртък.

Тези събития са продължение на отказа на израелското правителство да признае новия Патриарх. Интронизацията на Патриарх Теофил бе характеризирана като “сериозна непристойност”, тъй като все още не бе получено писмо за признаването му от Израелското правителство. В интервю за израелски вестник новият Патриарх отбелязва, че поведението на Израелската държава напомня това от османската епоха, “когато Патриаршията е била подчинена на своеволието на султаните”.

Превод: Тодор Енчев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...