Израeл може да приеме новия Йерусалимски патриарх Теофил


Източник: Патриархия.ру

Израелското правителство, което доскоро отказваше да признае оставката на бившия Йерусалимски патриарх Ириней I и избирането на Теофил ІІІ на негово място, може би ще преразгледа своята позиция.

В края на септември Световният съвет на църквите поиска от Израел да престане да подкрепя бившия патриарх и да признае Теофил III като негов законен приемник.

Както съобщи пред Ecumenical News International Марк Регев, представител на израелското Външно министерство, въпросът за това се разглежда от специална правителствена комисия. Съответната разпоредба е издадена от министъра на вътрешните работи Рони Бар-Он.

По стар обичай изборът на Иерусалимския патриарх трябва да бъде потвърден от светските власти на Светата Земя — тоест от Израел, Йордания и Палестинската автономия. Въпреки това израелските власти продължават да не признават избора, направен през 2005 г.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...