Изявление на Епископския съвет на Сръбската православна църква в Черна гора



Епископският съвет на Православната църква в Черна гора, който според решението на светия Архиерейски събор на Сръбската православна църква от май 2006 г. е съставен от епископите на Черногорско-приморската митрополия, Будимлянско-никшичката епархия, Милешевската епархия и Захумско-херцеговската и приморска епархия, се събра в Подгорица на 28 и 29 декември 2019-то лето Господне.

В заседанието на съвета не участваше Диоклийският епископ Методий, викарий на Черногорско-приморския митрополит, който поради побоя, нанесен му от полицията на Джурджевичевия мост на р. Тара на 26 декември, е хоспитализиран във Военно-медицинската академия в Белград. Събратята архиереи му пожелават бързо възстановяване и завръщане.

След отслужването на традиционния молебен към Пресвета Богородица, който се служи по време на неволи и изпитания, в събота, 28 декември, в катедралния храм “Възкресение Христово” в Подгорица се проведе заседание на Епископския съвет, на което архиереите обсъдиха новата ситуация, в която Светата Православна църква се оказа, след като парламентът на Черна гора прие антиконституционния, откровено антицърковен и дискриминационен закон за свободата на вероизповеданията и правното положение на религиозните общности.

Епископите се съгласиха, че приемането на този закон, станало с множество нарушения на процедурата и несъответствия на международните стандарти, без диалог с обществото, е несъмнено насочено срещу Православната църква и по-конкретно срещу Сръбската патриаршия, след като всички други традиционни изповедания и религиозни общности получиха възможността да решат спорните въпроси с черногорската държава – нещо, което не беше позволено на Православната църква.

Че това е така, се потвърждава недвусмислено както от изявленията на най-висшите държавни функционери и членове на управляващата партия, така и от държанието на народните представители от тази партия в черногорския парламент, и най-вече от отказа на черногорските власти да приемат каквото и да било решение, предложено от Църквата. Вече от няколко дни сме свидетели на публичното ликуване на всички, които мразят Православната църква, както и на неочерногорските националисти, в мнозинството си засвидетелствани безбожници, които празнуват “победата” си над Църквата Христова. Тези хора обаче забравят древната истина на Светото Писание, че над Църквата Божия “и портите адови няма да надделеят”. Мнозина властници са идвали и са си отивали, но Църквата Божия е останала и остава.

Архиереите от Черна гора отхвърлят всички обвинения, че Църквата Божия в Черна гора е представител или остатък на каквато и да е великодържавна или политическа идеология. Тъкмо обратното: приемането на този закон и конфискацията на църковното имущество трябва да послужи като средство за едно своеобразно “дисциплиниране” на Църквата, за да стане тя послушница на идеологическо-политическата матрица на актуалния черногорски режим. Единствената “идеология” на Църквата и единственото нейно служение през вековете е и остава Божието Евангелие и служението ѝ на Христа Бога наш, разпънат и възкръснал.

Епископите потвърдиха изводите на сбирката си от 26 декември 2019 г. и изразиха решимост да се противопоставят на неправдата, с която се сблъсква днес Църквата, използвайки не само всички домашни правни механизми, но и обръщайки се към всички релевантни международни институции за защита на човешките права и свободи.

Епископският съвет насочва вниманието на медиите към това, че актове, подобни на тези, с които се отнема църковното имущество в Черна гора, са в процес на подготовка и в Прищина (столицата на т.нар. независимо Косово – бел. прев.), т.е. че и на Рашко-призренската епархия на Сръбската патриаршия ще бъде отнето правото да управлява древните ни светини в Косово и Метохия.

Епископският съвет и всички епископи поотделно изразяват своята привърженост към нашата осемвековна църковна традиция и остават до край верни на каноничното устройство на Печката/Сръбската патриаршия, напомняйки, че всички техни епископии са наследници на древните епископии, основани в началото на XIII век от св. Сава, първия архиепископ на сръбските и поморските земи.

Епископите призовават православния верен народ на Черна гора да не пада духом и да се уповава на Бога и Неговата сила. В тези предрождественски дни (православните в Черна гора празнуват Коледа по стар стил на 7 януари – бел. прев.) трябва да се съберем в храмовете за молитва с цялото си християнско достоинство и мъжество, без да се поддаваме на провокациите на онези, които целят да посеят раздори сред нашия народ, и да покажем, че черногорският режим ни най-малко не е успял да ни разколебае или уплаши в нашата решеност да браним светините си и религиозните си права и свободи. “Орехче сме ние костеливо, бързо зъбите си ще си строшиш” (цитат от националния епос на Черна гора, поемата “Горски венец” на Петър Петрович Негош – бел. прев.).

Всички църковни общини в нашите епархии са свободни да изразяват молитвено, по един подходящ начин и в дух на християнски мир и братско съгласие, своите становища срещу действията на властите, заплашващи основните права и свободи на вярващите.

Призоваваме всички полицейски сили и техните началници, чак до президента и премиера, да не действат с насилие, на каквото бяха подложени, ето, дори епископи, събрани на мирен протест в името на религиозните права и свободи. Напомняме им онова, което сме им казвали безброй пъти, а именно, че презрителното отношение към Православната църква, което се демонстрираше през последните две десетилетия, а особено силно се прояви в процеса на подготовка и приемане на този срамен законов акт, може да доведе до лоши последици за черногорското общество, до разрушаване на мира и братското съгласие, които са неоценимо благо за всяко съвременно общество. Приемането на този закон не прави чест и не носи благословия нито на онези, които са го предложили, нито на онези, които са го гласували и обнародвали. Ето защо за онези от тях, които са православни, ние със съжаление констатираме, че те са изключили сами себе си от Православната църква. С това те са отлъчени от Светите Тайнства; нареждаме на боголюбивото ни свещенство да не вършат за тях “нищо църковно”, както е казал св. Петър Цетински, докато не се покаят, за което се молим.

Призоваваме носителите на властта да намерят сили и в най-кратък срок да започнат истински диалог, за да се поправи онова, което може да се поправи, преди евентуалното прилагане на този закон да е станало извор на сериозни обществени разделения с непредвидими последици. Само разбирателството би било истинска победа за Черна гора и всички черногорски граждани.

Архиепископ цетински, Митрополит черногорско-приморски АМФИЛОХИЙ

Епископ милешевски АТАНАСИЙ

Епископ будимлянско-никшички ЙОАНИКИЙ

Епископ захумско-херцеговски и приморски ДИМИТРИЙ

Епископ захумско-херцеговски на пенсия АТАНАСИЙ

29 декември 2019 г.

 

Източник: Официален сайт на Сръбската патриаршия (spc.rs)

 

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...