Изявление на Негово светейшество върховния патриарх и католикос на всички арменци във връзка със “Света София”



Престолът-Майка в Свещения Ечмиадзин със съжаление научи за решението на президента на Република Турция Реджеб Таиб Ердоган от 10 юли 2020 г. да превърне в джамия Света София – храм, който има огромна ценност за Православната църква и целия християнски свят. Въпреки призивите на много християнски организации, висши представители на християнските църкви и политически лидери, турското правителство взе едностранчиво и унизително решение, нарушавайки правата на националните и религиозни малцинства в Турция.

Със съжаление отбелязваме, че са пренебрегнати чувствата и загрижеността на милиони християни, както и това, че Света София е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Арменската апостолска света църква и всички арменци като народ, който е преживял геноцид в османска Турция, споделят болката и покрусата на нашите православни братя и сестри.

Арменската църква, изгубила хиляди църкви и религиозни и културни ценности по време на геноцида над нейното паство, осъжда решението на турското правителство, нанасящо вреда на разбирателството и диалога между религиите и основано върху политически интереси, и призовава за негово преразглеждане и завръщане към принципа на мирното молитвено съжителство на различните религиозни общности.

Със своето битие в историята съборният храм Света София е придобил религиозно, културно и политическо значение, надвишаващо неговата чисто историческа и културна ценност, и е станал символ на сътрудничеството и единството на човечеството, а не повод за сблъсък между цивилизациите.

С молитвите си подкрепяме нашия възлюбен брат, Негово светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, и нашите братя и сестри от Православните църкви в тази тежка ситуация, създадена от това едностранчиво решение.

Гарегин II, Върховен патриарх и католикос на всички арменци

Източник: spc.rs

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...