Иконата „Богородица Млекопитателница” ще бъде изложена за поклонение в Белград



Източник: Хилендарски манастир

 

С благословията на Негово светейшество сръбския патриарх Павле в неделя, 25 март, в 16 часа местно време в Белград ще пристигне копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица – Млекопитателница, осветена при оригинала на иконата в Карея, на Света гора. Иконата ще бъде изложена в храма „Свето Възнесение” до сряда, 28 март, където вярващите ще могат да й се поклонят.

Тържественото посрещане ще се състои на 25 март от 16 часа пред Възнесенската църква, след което ще бъдат отслужени вечерня и акатист.

От Белград чудотворната икона „Богородица Млекопитателница” ще поеме на път, придружена от Негово преосвещенство славонския епископ Сава и 110 поклонници, в организация на Поклонническата агенция на Сръбската православна църква „Доброчинство”, и преди Възкресение ще пристигне в земната родина на Христос, където ще бъде връчена на братството на манастира „Свети Сава Освещени” като дар от Сръбската православна църква.

„Богородица Млекопитателница” е рядък тип икона. Тя изобразява Пресвета Богородица, кърмеща Младенеца Христос. Иконата се е намирала най-напред в манастира „Свети Сава Освещени” в Йерусалим. Светецът я завещал, заедно с жезъла си, на бъдещия Сава, царския син, който трябвало да дойде в манастира като обикновен поклонник. При поклонението му на гроба на свети Сава Йерусалимски, според предсказанието, здраво закрепената игуменска патерица е трябвало да падне.

В началото на ХІІІ век, когато в манастира дошъл сръбският монах Сава, пророчеството се сбъднало. Така свети Сава Сръбски получил като дар патерицата на свети Сава Йерусалимски, иконата „Богородица Троеручица”, принадлежала на свети Йоан Дамаскин, и иконата „Богородица Млекопитателница”. След като се върнал на Света гора, свети Сава положил иконата на Богородица – Млекопитателница в постницата в Карея. В този случай е направено необичайно изключение – иконата е поставена отляво на царските двери, на мястото, което принадлежи на Христос.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...