Икона в американско съдилище предизвиква разногласия


Източник: The Times-Picayune

Православна икона на Иисус Христос, закачена високо във фоайето на градския съд в град Слидъл, Луизиана, предизвика гнева на Американския съюз за граждански свободи (ACLU), който призова служителите в съда да махнат “портрета” до една седмица или да се готвят за съдебен процес.

Ан Баркс, говорител на съда, заяви обаче, че съдебните служители искат първо да съберат всички факти преди да решат дали иконата нарушава Първата поправка към конституцията на САЩ. Тя каза, че съдът няма да се вмести в срока, даден от ACLU.

“Това е повече от картина на Иисус”, каза Баркс. “Тя е свързана по-скоро с работата на съда, отколкото да има чисто религиозни функции.”

Местен свещеник определи в петък изображението като руска православна икона от 16-ти век “Христос Вседържител”, най-вероятно репродукция, а не оригинал. На иконата Христос държи евангелие, на което са изписани на руски два библейски цитата за праведното и мъдро отсъждане.

След получаването на писмото от ACLU служителите на съда се опитват да издирят кой е закачил иконата в съда и защо, казва Баркс. След като вече имат преведени на английски цитатите от иконата, длъжностните лица в съда не са готови да се съгласят, че изложената “картина” нарушава точката в конституцията, която забранява утвърждаването на религия.

Непосредствено до иконата е поставен следният надпис: “За да познаеш мира, подчинявай се на тези закони”.

Според проучването на съда единият цитат е от ев. Иоан: “Не съдете по външност, а съдете с праведен съд” (Иоан. 7:24), а другият от ев. Матей: “защото, с какъвто съд съдите, с такъв ще бъдете съдени; и с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери” (Мат. 7:2).

В писмото на ACLU се казва, че иконата и надписът до нея “създават ясното впечатление, че само вярващи в закона на Иисус ще получат правосъдие в тази съдебна зала”.

От своя страна Баркс заяви, че доколкото й е известно, досега никой не е подал оплакване пред съда относно иконата преди писмото от ACLU.

Съдия Джим Ламз е казал, че иска да се консултира със специалист по конституционно право преди да се определи дали иконата и надписът са законни. Те се намират в съда от откриването на сградата през 1997 г., много преди Ламз да получи място като съдия.

ACLU смятат, че иконата и надписът са поставени от бившия съдия Джеймс Стрейн – младши. Но съдия Баркс каза, че никой от работещите в съда не е бил тук преди 10 години, а служителите не са успели да влязат във връзка със Стрейн.

Из коментарите на читатели:

Може ли да се поставя под въпрос това, че Иисус е историческа личност, която е говорила за справедливост? В този случай портретът и текстът са уместни. Ако беше поставен портрет на Сократ или Аристотел със същите думи, изписани на него, нямаше да има разногласия. Аз разбирам борбата на ACLU за премахване на религията от всички държавни дейности (но не съм съгласен). Онова, което не разбирам, е техният опит да премахнат влиянието на Иисус, което продължава хилядолетия, от всекидневния ОБЩЕСТВЕН живот.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...