Икона на св. Николай Чудотворец се завърна в Беларус



Снимка: church.by

Икона на Свети Николай Чудотворец от края на XIX и началото на XX век наскоро беше върната в Беларус.

През годините на Съветския съюз иконата се е съхранявала в семейството на бивш учител от духовното училище в град Орша, североизточна Беларус. След разпадането на СССР, малко преди да напусне Беларус, семейството предава иконата на прекупвачи на изкуство. Впоследствие тя е продадена на антиквар от Русия.

Сега, десетилетия по-късно, иконата бе върната в Орша от известния беларуски историк и колекционер Владимир Лиходедов, който през 2006 г. получи наградата на президента „За духовно възраждане“.

Иконата тържествено бе пренесена в Покровската църква, част от Кутеинския манастир в Орша, където се смята, че първоначално се е намирала.

Владимир Лиходедов обясни, че е купил иконата още през 90-те години, заедно със снимки и пощенски картички на град Орша. Светинята се е помещавала или в Покровската църква, или в домашната църква на духовното училище, където са преподавали и служили хората, които са я запазили.

Според Лиходедов иконата е преживяла много през годините – Първата световна война, Великата отечествена война и годините на преследване. „Изненадващо, тя се е запазила в доста добро състояние, особено лицето на светеца, имайки предвид, че нито веднъж не е била реставрирана“, отбеляза Владимир Алексеевич.

По случай връщането на иконата в Покровската църква бе отслужен молебен на св. Николай Чудотворец, воден от архимандрит Сергий (Брич), игумен на Свято-Троицкия Марков манастир във Витебск. Архимандрит Сергий обясни, че на това място някога е съществувал голям манастир и изрази надежда, че връщането на иконата ще положи началото на съживяването на духовния живот там.

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...