Иконите ще останат в румънските училища



Източник:  salvati-icoanele.info

Проблемът за присъствието на религиозните символи в румънските училища започна от миналата година и вече има своя история, противници и поддръжници. На 21 ноември 2006 г. Националният съвет за борба с дискриминацията /CNCD/ подаде жалба към министерство на образованието, в която се казва, че “трябва да се уважава секуларния характер на държавата и автономията на религията” като подкрепят мнението, че “религиозните символи трябва да бъдат показвани само по време на уроците по религия или уроци ,свързани с религиозното образование”.

На постановлението на CNCD, министерство на образованието отговори, че “поради особения и специален характер на решението, което трябва да се вземе” организацията ще трябва се обърне към Образователната комисия на Румънския парламент за обсъждане на поставените въпроси. Патриарх Теоктист критикува CNCD и смята, че това е посегателство спрямо свободата на вероизповед. Патриарха обясни, че присъствието на религиозни символи в училищата не е натрапено от никого.

Те са там по желание на родители, учители и ученици, така че едно решение за премахването им от училищата би било брутална и несправедлива мярка срещу религията. Говорителят на Православната църква Константин Стойка подчерта, че едно такова решение може да вземе единствено местната общност , не църквата или министерството, както и Националният съвет за борба с дискриминацията. Той твърди, че след като мно-зинството трябва да уважава правата на малцинството, от своя страна малцинството съ-що трябва да уважава правата на мнозинството и едно такова решение ще бъде против правата на мнозинството православни румънци, които представляват 87% от население-то на Румъния. Други религиозни групи също критикуват решението на CNCD.

Римокатолическият архиепископ на Букурещ охарактеризира решението като дискриминационно и намеса в религиозните чувства и свобода на румънския народ. Арменската църква в Румъния определи действията му като нихилистични. Мурат Юсуф, мюфтията на малката румънска ислямска общност казва, че Румъния до сега е била пример за религиозна толерантност и съжителство и такъв закон би бил излишен. Мюсюлманите живеят по тези земи повече от 8 века и твърдят, че съществуването на религиозни символи на обществени места никога не ги е
притеснявало, не ги притеснява и сега.

Иконите ще останат в училищата, толкова време, колкото желае местната общност, е
заключението на медийната конференция, проведена миналата седмица в Патриаршес-
ката палата като част от серия от граждански прояви.

В противоречие с твърденията на председателя на Националния съвет за борба с
дискриминацията в Румъния, който заяви, че министъра на образованието трябва да
бъде задължен да приложи препоръчаното решение от CNCD по отношение
премахването на религиозните символи от училищата, организаторите на конференция-та – Асоциацията на православните студенти в Румъния /ASCOR/, Асоциация Provita -Букурещ и Асоциация Civic Media съобщиха за още три процеса, заведени срещу
CNCD, свързани с религиозните символи в училищата.

Много румънци смятат, че това е антихристиянска кампания в страната. Процесите, свързани с иконите в училищата продължават и отиват доста далече. CNCD се опитва да манипулира общественото мнение и пресата чрез професионално използване на дезинформацията, въвеждайки по едно и също време реални и лъжливи дати за пресата имедиите.

Решение № 323/2006 е решение на CNCD във връзка с присъствието на религиозни символи в обществените училища. Решението беше донесена до CNCD от Емил Моисе,учител и родител от Бузъу, Румъния, който смята, че излагането на православни икони в класните стаи представлява нарушение на това, че църквата е отделена от държавата и е дискриминация спрямо атеистите, агностиците и нерелигиозните хора.

Трябва да се отбележи факта, че на този етап не съществува закон, който да забранява присъствието на религиозни символи в обществените сгради в Румъния.

Изявление на Румънската Патриаршия във връзка с проблема:“Румънската патриаршия е загрижена от препоръката на CNCD към министерство на образованието за премахване на религиозните символи от училищата и използването им само по време на уроцитепо религия или свързани с религията часове. Едно такова действие ще доведе до нарушаване религиозните права, гарантирани от член 29,30 от румънската конституция.

Присъствието на религиозни символи в класните стаи не е следствие от някакъв натиск,а резултат от желанието на родители, учители и ученици, в съгласие с религиозните и културни ценности, които споделят. Едно такова решение ще представлява брутална и несправедлива мярка спрямо религиозната свобода и ще бъде в противовес с европейските принципи. То ще наруши правата на вярващите в Румъния.

Посланието на религиозните символи е подкрепящо и окуражаващо за учениците, а моделите за подражание култивират морални ценности в тях и ги ориентират към израстване в доброто. В няколко общности в Румъния от различни конфесии ученици, роди-тели и преподаватели са привързани към тези ценности. Те са включени във възпитанието и образователния процес и формират човешката личност като отговорна към себе си и към обществото.”
Това е текста , огласен от  Пресбюрото на Румънската Патриаршия и анонсиран в Румънските медии. Въпросът продължава да се обсъжда в румънското общество.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...