Има решение за реабилитация на руското царско семейство


С решение на Президиума на Върховния съд на Русия днес е постановена реабилитация на император Николай II и семейството му, разстреляни от болшевиките през 1918 г. Съдът е удовлетворил жалба, подадена от адвокат на семейство Романови.

Всички предходни инстанции, в това число и Колегията на Върховния съд по граждански дела, в продължение на три години отказват да удовлетворят искането на потомците на семейството за реабилитация. Мотивите на съда и на Генералната прокуратура на Русия, която и досега остава против решението за реабилитация, се заключават в тезата, че едно умишлено убийство, макар и с политическа окраска, когато е извършено от хора без съответната съдебна и административна власт, си остава углавно престъпление от общ характер.

Никакво формално обвинение от властите към императора и членовете на неговото семейство не е било предявявано. Така че подобно искане за реабилитация не е основано на закона, а на външни съображения, които, макар и значими, не могат да бъдат удовлетворени с правни средства.

Сега тези доводи се признават от съда за несъстоятелни. Макар мотивите на Върховния съд да не са все още оповестени, адвокатът на Романови Герман Лукиянов коментира:

"Без да знам съдържанието на този документ, доводите, които изтъкна Великата княгиня Мария Владимировна, са известни на целия свят. Всички знаят, че членовете на царското семейство са държани под стража, нарушавани са правата и свободите им. После са били осъдени от съветската власт".

Решението за реабилитация на Романови се приема с въодушевление от мнозина в Русия, в това число от много юристи. Ето какво казва например докторът на историческите науки и професор в Московския държавен институт по международни отношения Андрей Зубов, който също е изненадан от решението за реабилитация и отчасти съгласен с доводите на Генералната прокуратура:

"Струва ми се, че доминиращите чувства са две – първото и най-разпространено е просто състраданието и чувството, че е извършено нещо отвратително; просто са отвели и убили царя заедно с жена му, децата му и близките му честни хора, които са отказали да го напуснат. Второто чувство е своеобразна носталгия по старата Русия, която все още не е проляла тези морета от кръв, които са били проляти през болшевишката епоха".

Решението на Президиума звучи така: "Да бъдат признати за неоснователно репресирани и да бъдат реабилитирани Николай Александрович Романов, Александра Фьодоровна Романова, Олга Николаевна Романова, Татяна Николаевна Романова, Мария Николаевна Романова, Анастасия Николаевна Романова и Алексей Николаевич Романов".

Заедно с членовете на царското семейство в нощта на 17 юли 1918 г. в мазето на дома на Ипатиев в Екатиринбург са били убити останалите с тях лекар Евгений Бодкин, гувернантката Анна Демидова, готвачът Иван Харитонов и лакеят Алоизий Трупп. Към настоящия момент няма данни за това някой да е правил постъпки за тяхната реабилитация. | svobodanews.ru

Превод: Илиана Александрова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...