Институтът „Свети Сергий” в Париж избра нов декан



Orthodoxie

Снощи на редовно отчетно-изборно събрание академичният съвет на Православния богословски институт „Свети Сергий” в Париж избра за свой нов декан протойерей Николай Чернокрак, преподавател по Нов Завет и аскетическо богословие и завеждащ отдела по дистанционно богословско обучение. Той замени на този пост архимандрит Йов Геча след изтичане на двугодишния му мандат.

Отец Николай Чернокрак е сърбин, родом от Хърватия. Завършва семинарията в Кърка, Белградския богословски факултет, след което придобива магистърска степен в „Свети Сергий”. Посвещава се на патристическата наука под ръководството на епископ Василий Кривошеин. Докторира в областта на патристическата екзегетика.

През 1980 година започва преподавателската си практика в „Свети Сергий” като асистент на отец Николай Куломзин от катедрата по Нов Завет. По-късно поема и лекциите по история на аскетическото богословие.

От 1984 година ръководи дистанционното обучение по богословие, единствената в света възможност за богословска подготовка на френски език чрез кореспонденция. Съпредседател е на Икуменическата асоциация за библейски изследвания в Париж и член на комитета на Френския библейски съюз. Преподава също така библейско богословие и източна духовност във Висшия институт за икуменически изследвания и в Парижкия католически институт.

Отец Николай е и председател на храма „Свети Серафим Саровски” в Париж.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...