Интервю с Варненския митрополит Кирил в Македонския печат



Източник: Фокус

Спорът между Македонската православна църква и Сръбската православна църква и ролята на Българската православна църква е една от темите в македонският печат днес. Два вестника поместват интервюта с Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

Македонската православна църква трябва да търси решение за спора със Сръбската православна църква във Вселенската патриаршия, както и в разговори със СПЦ, заявява в интервю за вестник “Вечер” митрополит Кирил. По думите му този въпрос е доста комплициран и затова МПЦ трябва да разговаря и с останалите църкви. В отговор на въпрос дали решението на СПЦ да създаде втора църква в Македония е правилно, митрополит Кирил заявява, че е в интерес на МПЦ Българската православна църква да не взима страна. Според Варненския митрополит основният проблем в решаването на спора е името на МПЦ.
Пред ”Утрински весник” Варненският митрополит заявява, че въпросът с автокефалността на Македонската православна църква е много деликатен и смята, че останалите църкви не би трябвало да се намесват. По думите на митрополит Кирил за този въпрос трябва да се има предвид Вселенският патриарх Вартоломей.
“Най-добре е да се съберат всички православни църкви и на православно ниво да се реши всичко това, тъй като при всички опити все още няма решение”, е заявил Варненският митрополит.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

3 Отговори

  1. Дон Кихот каза:

    „За съжаление има нещо, което обрича църквата ни. Аз съм въведен в храма от баба ми и днес ми е жал, че в родната църква има някаква попщина в смисъла, който описват Елин Пелин и Чудомир. Пияният поп, който заглежда булките, който си върши работата през пръсти, ей така – карай да върви. Въобще никаква святост и никаква сакралност няма в тая църква. А всичко, което духовниците правят, не представлява интерес за младия човек. Много по-страшни неща от това, което представляват текстовете на Емилиян Станев и Радичков и моят спектакъл, са Азис, чалгата, целият кич и масовата култура, които ни заливат. Църквата би трябвало срещу това да вопие и застане. С всички средства да се опита да привлече младите хора към себе си и да ги отбие оттам. Не. Тях все едно това не ги касае, като че живеят в някаква друга държава, в други времена“ (http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2803&sectionid=5&id=0001001).

  2. Ангел Небесен каза:

    „Театърът е тръгнал от църковното действие“!!!!!!

  3. лъчезар каза:

    Трагедията е, че само в България църквата си живее в комунизма, а още по-голямата трагедия е, че висшият ни клир няма воля за промяна.Всички знаем защо.Как да застене срещу съвременното езичество, като нашата църква дори и сайт си няма като хората.Владиците тези неща не ги интересуват.Всички имаме нужда от покаяние, но владиците първо трябва и да повярват(някои от тях).Всички ние просто трябва да приемем, че духовенството ни е под всяка критика, но пък щом Бог го е допуснал, значи си го заслужаваме.Бог да пази България.Амин