Интронизацията на новия Еладски архиепископ


news.ert.gr

Днес беше голям ден за Еладската църква и Атинската архиепископия. С тържествена церемония в Атинския катедрален храм беше извършена интронизацията на новия архиепископ. Делегация на Вселенската патриаршия, както и представители на Еладската църква и гръцки политици присъстваха на събитието.

В 10:55 ч. Атинският и на цяла Гърция архиепископ Йероним пристигна в катедралата, където беше посрещнат с почести от областният управител на Атина Янис Сгурос. Архиепископ Йероним беше поздравен от председателя на гръцкия парламент Димитрис Сиуфас, председателя на ПАСОК Йоргос Папандреу и кмета на Атина Никита Какламанис. Присъстваше също и министър-председателят Костас Караманлис.

След влизането му в храма беше прочетена енциклика на Светия Синод, както и президентски указ за неговото избиране. Според църковния ред интронизацията беше ръководена от викарния епископ на архиепископския престол Каристийски митрополит Серафим, а протосингелът на архиепископията протойерей Тома Синодинос и гръцки политици отправиха обръщения към архиепископ Йероним. След церемонията архиепископ Йероним получи поздравления и благопожелания в сградата на архиепископията.

След интронизацията архиепсикоп Йероним се обърна с призив към всички да се обединят, като възприемат общи цели. От жизнена важност е Еладската църква и гръцката държава да си сътрудничат, като запазват своите отделни роли в служението на хората, каза той. Дълг на Еладската църква е да отправя слова и не да спори с институциите и да заема политически позиции, а да изразява страданието на обществото и да изработва духовни антитела срещу явленията, които израждат лицето на обществото. Наш дълг е, каза също той, хората на Църквата да бъдат мъченици, Църквата да съществува, за да обединява хората, а това се постига, както той подчерта, с дела, а не с приказки. Ето защо, добави той, Църквата не трябва да остава безмълвна, когато става въпрос за проблемите на хората.

На Църквата не се полага да подкрепя една идеология или политика против друга, защото тогава тя няма да бъде Църква, а партия, каза архиепископ Йероним. Той изрази своята благодарност към всички йерарси, които го избраха и благодари на всички, които присъстваха на церемонията по интронизацията. Не на последно място Атинският и на цяла Гърция архиепископ Йероним отбеляза и своите лични ангажименти, които включват новото поколение, отговорността за пътя на съвременната гръцка цивилизация и грижата за всеки измъчен човек, като изрази същевременно и подкрепата си за Вселенската патриаршия.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...