Интронизация на митрополита на Хонконг и Югоизточна Азия


ocmc.org

В неделя, 1 март, Негово Високопреосвещенство Нектарий беше интронизиран като Митрополит Хонконгски и на Югоизточна Азия в православния катедрален храм “Ев. Лука” в центъра на Хонконг.

Към членовете на катедралния храм, официалните лица от поместни църкви и посолства, о. Константинос Цилис и о. Шон Говостис от Хонконг се присъединиха клирици от цял свят, сред които: Негово Високопреосвещенство Атинагорас от Православната митрополия на Централна Америка, представляващ Негово Всесветейшество Вартоломей и Вселенската патриаршия; Негово Блаженство Амвросий Зелонски, представляващ митрополит Сотириос от Вселенската патриаршия, който служи в Корейската православна митрополия; о. Дионисий Поздняев от Московската патриаршия; о. Йона Муртос от Тайван; о. Даниил Тойн от Сингапур; о. Никита Мелиос от Филипините; и изпълнителният директор на Православния мисионерски център (OCMC) о. Мартин Рици. След интронизацията последва прием в ресторант “The Grand Stage”.

По повод интронизацията о. Мартин сподели: “Това беше събитие от изключително значение, отбелязващо официалното встъпване в служение на новия митрополит на най-голямата мисионерска територия на планетата. Нашата молитва е Господ да го укрепва и да му дарява далновидност и смелост.”

Избран за приемник на Негово Високопреосвещенство Никита на 20 януари 2008 г., Негово Високопреосвещенство Нектарий ще служи като Митрополит Хонконгски с юрисдикция, включваща православните енории в Китайската народна република, Тайван, Филипините, Тайланд, Лаос, Виетнам, Камбоджа и Мианмар.

Негово Високопреосвещенство е възпитаник на Богословската академия в Атина и Богословския факултет на Атинския университет. Той е завършил също курсове и семинари по структура, организация и информационни технологии на Европейския съюз.

Ръкоположен е за дякон през 1990 г., а за свещеник през 1995 г. Като свещеник той служи в качеството на проповедник на Пирейската света митрополия, предстоятел на енорията “Живоносен Източник”, секретар на младежката организация на митрополията и председател на комитета на храма на сиропиталището “Хаджикириаку” до 2001 г. Бил е директор на радиопрограмата “Πειραϊκή Εκκλησία 91.2FM”, както и заместник-управител на списание “Πειραϊκή Εκκλησία”.

От 2001 г. до неговата интронизация Негово Високопреосвещенство служи като викарий на Самоската и Икарийска света митрополия, член на Църковния съд, предстоятел на катедралния храм “Св. Николай” в Самос, председател на настоятелството на “Панагия Спилиани” и игумен на манастира “Панагия Вродиани”.

Нека Бог дари на Негово Високопреосвещенство Нектарий, Митрополит Хонконгски и на Югоизточна Азия, много години!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...