Интронизиран е новият Румънски патриарх



Източник: БГНЕС

Днес в патриаршеската катедрала "Св. св. Константин и Елена" в Букурещ бе извършена интронизицията на новия предстоятел на Румънската православна църква – патриарх Даниил.

Присъстваха президентът Траян Бъсеску, премиерът Калин Търичану, бившият крал Михай, тридесетина международни делегации и близо хиляда вярващи, предаде АФП. Новият патриарх изрази желанието си да запази и умножи наследството на стария патриарх Теоктист, който почина през юли на 92-годишна възраст след 21 години на патриаршеския престол. Обществото, по-скоро равнодушно, отколкото невярващо, се нуждае от Църквата, защото има нужда от изцеление и духовно общение, заяви новият предстоятел на Румънската православна църква. Петдесет и шест годишният патриарх Даниил е смятан за реформатор и добър мениджър.

Като молдовски архиепископ той превърна духовната област в една от най-процъфтяващите в страната. Върху него обаче тегнат подозрения за сътрудничество с румънските тайни служби, Секуритате.

Вечерта  се очаква румънския президентът Траян Бъсеску да връчи на патриарх Даниил ордена Звезда на Румъния на прием в президентския дворец Котрочени.

Според редица допитвания Църквата е институцията, която се ползва с най-голямо доверие в Румъния, където мнозинството от 19-те милиона жители са православни.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...