Ирак: Над 1000 християнски семейства са застрашени в Багдад



Portes Ouvertes

Смята се, че над хиляда християнски семейства са подложени на заплахи от страна на сунитските и шиитските военни сили в иракската столица.

Истинска кампания, целяща да опразни Дура (югоизточен Багдад) и съседните квартали от християнското население там, започна през април тази година. Християните са изправени пред няколко възможни избора: да приемат исляма, да платят данъка джизия (който немюсюлманите дължат, ако живеят на мюсюлманска територия), да дадат една своя дъщеря за съпруга на мюсюлмански боец, или да заминат, изоставяйки цялата си собственост.

Някои от тези семейства предпочитат да имигрират в Иракски Кюрдистан, където често се оказват без средства. Други побягват в други квартали на столицата или предпочитат да се присъединят към вълната от иракски бежанци в Йордания и Сирия. В момента в Багдад „около 60 от тези семейства нямат вече жилища”, смята Башар Уарда, ректор на семинарията „Свети Петър” в Ербил, столицата на Кюрдистан.

Дура, квартал, разположен в южен Багдад, преди беше обитаван от силна християнска общност. Бомбените нападения срещу църкви през август, октомври и ноември 2004 година, последвани от изблици на насилие между мюсюлмански групировки и американските сили, причиниха бягството на християнските жители от квартала, особено засилило се през последните седмици.

Християните са привилегирована мишена за различните ислямски въоръжени групировки. През 1991 година в Ирак са живели 900 хиляди християни. Днес те са наполовина.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...